Aktualne ceny jagodzianek mogą przerażać, ale jeszcze nic straconego. Zawsze można zrobić owocowe bułeczki samodzielnie. To naprawdę proste i każdemu powinno się udać, zwłaszcza z przepisu Ewy Wachowicz.
Svitlana Slobodianiuk /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]
Lubiane przez wielu jagodzianki to nic innego jak drożdżowe bułeczki nadziewane owocami. Ich przygotowanie nie jest trudne, a dodatkowo dzieci będą miały niezłą frajdę z pomagania w kuchni. Zrobione samodzielnie jagodzianki są też znacznie zdrowsze niż te sklepowe. Przepis pochodzi z 367. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na stronie internetowej Ewy Wachowicz.
Domowe jagodzianki. Zobacz listę potrzebnych produktów
Do zrobienia domowych jagodzianek potrzebne są następujące składniki:
Na ciasto:
mąka - pół kilograma,
drożdże - 30 gramów (świeże) lub 15 gramów (suszone),
masło - pół kostki,
mleko - szklanka
jajka - 2 sztuki,
cukier - ćwierć szklanki.
Na farsz jagodowy:
jagody mrożone - pół kilograma,
sok z jagód (woda po rozmrożeniu) - pół szklanki,
cukier puder - łyżka,
mąka ziemniaczaną - jak wyżej.
Dodatkowo:
żółtko do posmarowania ciasta,
mąka - pół szklanki,
cukier puder - 2 łyżki,
masło - ćwierć kostki.
Samodzielne wykonanie jagodzianek nie jest trudne. Każdy powinien dać radę
Zrób zaczyn z mąki, drożdży i ciepłego mleka. Zostaw do wyrośnięcia;
Wymieszaj pół szklanki mąki z ćwiartką kostki masła oraz dwiema łyżkami cukru pudru;
Zagnieć masę na kruszonkę, przykryj i odstaw do lodówki;
Zrób kisiel z soku jagodowego, mąki ziemniaczanej i cukru pudru;
Do kisielu dodaj jagody i Wymieszaj lekko;
Wymieszaj mleko z masłem i cukrem. Podgrzej;
Weź zaczyn i wymieszaj z jajkami i ciepłą masą mleczną;
Wyrób ręcznie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę;
Ciasto podziel na części, z każdej zrób bułeczkę i nadziej farszem owocowym;
Ułóż bułeczki na blasze, posyp kruszonką, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w temperaturze 180 st. C przez około kwadrans.