Przerażają cię ceny jagodzianek? Zamiast kupować, zrób bułeczki samodzielnie. To bardzo proste

Aktualne ceny jagodzianek mogą przerażać, ale jeszcze nic straconego. Zawsze można zrobić owocowe bułeczki samodzielnie. To naprawdę proste i każdemu powinno się udać, zwłaszcza z przepisu Ewy Wachowicz.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Lubiane przez wielu jagodzianki to nic innego jak drożdżowe bułeczki nadziewane owocami. Ich przygotowanie nie jest trudne, a dodatkowo dzieci będą miały niezłą frajdę z pomagania w kuchni. Zrobione samodzielnie jagodzianki są też znacznie zdrowsze niż te sklepowe. Przepis pochodzi z 367. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na stronie internetowej Ewy Wachowicz.

jagodziankiJagodzianki - przepis na letni deser naładowany energią słoneczną

Domowe jagodzianki. Zobacz listę potrzebnych produktów 

Do zrobienia domowych jagodzianek potrzebne są następujące składniki:

Na ciasto:

  • mąka - pół kilograma,
  • drożdże - 30 gramów (świeże) lub 15 gramów (suszone),
  • masło - pół kostki,
  • mleko - szklanka
  • jajka - 2 sztuki,
  • cukier - ćwierć szklanki.

Na farsz jagodowy:

  • jagody mrożone - pół kilograma,
  • sok z jagód (woda po rozmrożeniu) - pół szklanki,
  • cukier puder - łyżka,
  • mąka ziemniaczaną - jak wyżej.

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania ciasta,
  • mąka - pół szklanki,
  • cukier puder - 2 łyżki,
  • masło - ćwierć kostki.

Jagodzianki-rollsy z jagodami Zofii Cudny - przepisJagodzianki z piekarni mają za mało owoców, a te domowe wychodzą za suche? Szwagierka Kasi Tusk ma przepis idealny

Samodzielne wykonanie jagodzianek nie jest trudne. Każdy powinien dać radę

  1. Zrób zaczyn z mąki, drożdży i ciepłego mleka. Zostaw do wyrośnięcia;
  2. Wymieszaj pół szklanki mąki z ćwiartką kostki masła oraz dwiema łyżkami cukru pudru;
  3. Zagnieć masę na kruszonkę, przykryj i odstaw do lodówki;
  4. Zrób kisiel z soku jagodowego, mąki ziemniaczanej i cukru pudru;
  5. Do kisielu dodaj jagody i Wymieszaj lekko;
  6. Wymieszaj mleko z masłem i cukrem. Podgrzej;
  7. Weź zaczyn i wymieszaj z jajkami i ciepłą masą mleczną;
  8. Wyrób ręcznie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę;
  9. Ciasto podziel na części, z każdej zrób bułeczkę i nadziej farszem owocowym;
  10. Ułóż bułeczki na blasze, posyp kruszonką, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w temperaturze 180 st. C przez około kwadrans.

Smacznego!

Więcej o: