Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]
Lubiane przez wielu jagodzianki to nic innego jak drożdżowe bułeczki nadziewane owocami. Ich przygotowanie nie jest trudne, a dodatkowo dzieci będą miały niezłą frajdę z pomagania w kuchni. Zrobione samodzielnie jagodzianki są też znacznie zdrowsze niż te sklepowe. Przepis pochodzi z 367. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na stronie internetowej Ewy Wachowicz.
Jagodzianki - przepis na letni deser naładowany energią słoneczną
Domowe jagodzianki. Zobacz listę potrzebnych produktów
Do zrobienia domowych jagodzianek potrzebne są następujące składniki:
Na ciasto:
- mąka - pół kilograma,
- drożdże - 30 gramów (świeże) lub 15 gramów (suszone),
- masło - pół kostki,
- mleko - szklanka
- jajka - 2 sztuki,
- cukier - ćwierć szklanki.
Na farsz jagodowy:
- jagody mrożone - pół kilograma,
- sok z jagód (woda po rozmrożeniu) - pół szklanki,
- cukier puder - łyżka,
- mąka ziemniaczaną - jak wyżej.
Dodatkowo:
- żółtko do posmarowania ciasta,
- mąka - pół szklanki,
- cukier puder - 2 łyżki,
- masło - ćwierć kostki.
Jagodzianki z piekarni mają za mało owoców, a te domowe wychodzą za suche? Szwagierka Kasi Tusk ma przepis idealny
Samodzielne wykonanie jagodzianek nie jest trudne. Każdy powinien dać radę
- Zrób zaczyn z mąki, drożdży i ciepłego mleka. Zostaw do wyrośnięcia;
- Wymieszaj pół szklanki mąki z ćwiartką kostki masła oraz dwiema łyżkami cukru pudru;
- Zagnieć masę na kruszonkę, przykryj i odstaw do lodówki;
- Zrób kisiel z soku jagodowego, mąki ziemniaczanej i cukru pudru;
- Do kisielu dodaj jagody i Wymieszaj lekko;
- Wymieszaj mleko z masłem i cukrem. Podgrzej;
- Weź zaczyn i wymieszaj z jajkami i ciepłą masą mleczną;
- Wyrób ręcznie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę;
- Ciasto podziel na części, z każdej zrób bułeczkę i nadziej farszem owocowym;
- Ułóż bułeczki na blasze, posyp kruszonką, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w temperaturze 180 st. C przez około kwadrans.
Smacznego!