• Link został skopiowany

Przerażają cię ceny jagodzianek? Zamiast kupować, zrób bułeczki samodzielnie. To bardzo proste

Aktualne ceny jagodzianek mogą przerażać, ale jeszcze nic straconego. Zawsze można zrobić owocowe bułeczki samodzielnie. To naprawdę proste i każdemu powinno się udać, zwłaszcza z przepisu Ewy Wachowicz.
Domowe jagodzianki
Svitlana Slobodianiuk /Shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Lubiane przez wielu jagodzianki to nic innego jak drożdżowe bułeczki nadziewane owocami. Ich przygotowanie nie jest trudne, a dodatkowo dzieci będą miały niezłą frajdę z pomagania w kuchni. Zrobione samodzielnie jagodzianki są też znacznie zdrowsze niż te sklepowe. Przepis pochodzi z 367. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na stronie internetowej Ewy Wachowicz.

Domowe jagodzianki. Zobacz listę potrzebnych produktów 

Do zrobienia domowych jagodzianek potrzebne są następujące składniki:

Na ciasto:

  • mąka - pół kilograma,
  • drożdże - 30 gramów (świeże) lub 15 gramów (suszone),
  • masło - pół kostki,
  • mleko - szklanka
  • jajka - 2 sztuki,
  • cukier - ćwierć szklanki.

Na farsz jagodowy:

  • jagody mrożone - pół kilograma,
  • sok z jagód (woda po rozmrożeniu) - pół szklanki,
  • cukier puder - łyżka,
  • mąka ziemniaczaną - jak wyżej.

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania ciasta,
  • mąka - pół szklanki,
  • cukier puder - 2 łyżki,
  • masło - ćwierć kostki.

Samodzielne wykonanie jagodzianek nie jest trudne. Każdy powinien dać radę

  1. Zrób zaczyn z mąki, drożdży i ciepłego mleka. Zostaw do wyrośnięcia;
  2. Wymieszaj pół szklanki mąki z ćwiartką kostki masła oraz dwiema łyżkami cukru pudru;
  3. Zagnieć masę na kruszonkę, przykryj i odstaw do lodówki;
  4. Zrób kisiel z soku jagodowego, mąki ziemniaczanej i cukru pudru;
  5. Do kisielu dodaj jagody i Wymieszaj lekko;
  6. Wymieszaj mleko z masłem i cukrem. Podgrzej;
  7. Weź zaczyn i wymieszaj z jajkami i ciepłą masą mleczną;
  8. Wyrób ręcznie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę;
  9. Ciasto podziel na części, z każdej zrób bułeczkę i nadziej farszem owocowym;
  10. Ułóż bułeczki na blasze, posyp kruszonką, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w temperaturze 180 st. C przez około kwadrans.

Smacznego!

Więcej o: