Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mleko owsiane to wegański napój na bazie ziaren owsa. Produkt jest już od wielu lat dostępny w sklepach oraz często proponowany jako zamiennik produktów pochodzenia zwierzęcego. Niesamowicie zdrowy, lekki i niskokaloryczny napój można przygotować samodzielnie w domu - wystarczą ogólnodostępne produkty i sprawdzony przepis.
Mleko owsiane często gości w menu osób na diety wegańskiej, gdyż nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Stanowi także alternatywę dla mleka krowiego, a dzięki temu, że napój ten nie zawiera laktozy, chętnie sięgają po niego alergicy.
Napój owsiany powstaje na bazie ziaren owsa, jest więc w stu procentach produktem roślinnym. Jego największą zaletą jest posiadanie znacznej ilości błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, a także obniża poziom złego cholesterolu. Mleko owsiane jest też stosunkowo niskokaloryczne - ma około 54 kcal w 100 ml.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mleko owsiane można przygotować również z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej - wówczas namoczone płatki lub ziarna należy wrzucić do urządzenia i wycisnąć napój. W tym przypadku mleko będzie zdecydowanie gęstsze i bardziej zawiesiste.