Jak zrobić mleko owsiane? Domowy sposób na zdrowy produkt roślinny, idealny do kawy czy śniadania

Jak zrobić mleko owsiane? Ten roślinny napój zyskuje coraz większą popularność, a w wielu domach taje się alternatywą dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Niewiele osób jednak wie, że owsiany napój można przygotować samodzielnie. Jak to zrobić?

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mleko owsiane to wegański napój na bazie ziaren owsa. Produkt jest już od wielu lat dostępny w sklepach oraz często proponowany jako zamiennik produktów pochodzenia zwierzęcego. Niesamowicie zdrowy, lekki i niskokaloryczny napój można przygotować samodzielnie w domu - wystarczą ogólnodostępne produkty i sprawdzony przepis. 

Mleko owsiane jest źródłem wielu cennych witamin. Zdjęcie ilustracyjneMleko owsiane: jak zrobić je w domu? Przepis na mleko owsiane

Napój owsiany - popularny zamiennik mleka

Mleko owsiane często gości w menu osób na diety wegańskiej, gdyż nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Stanowi także alternatywę dla mleka krowiego, a dzięki temu, że napój ten nie zawiera laktozy, chętnie sięgają po niego alergicy. 

Napój owsiany powstaje na bazie ziaren owsa, jest więc w stu procentach produktem roślinnym. Jego największą zaletą jest posiadanie  znacznej ilości błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, a także obniża poziom złego cholesterolu. Mleko owsiane jest też stosunkowo niskokaloryczne - ma około 54 kcal w 100 ml. 

Zobacz wideo Pij mleko, będziesz wielki? A może: pij mleko, będziesz kaleką? Kontrowersje nie ustają [NaZdrowie]

Jak zrobić mleko owsiane samodzielnie? 

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich, bezglutenowych,
  • 700 ml przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 1-2 łyżki substancji słodzącej (ksylitol, syrop klonowy, stewia) lub trzy daktyle, 
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia przesypujemy płatki owsiane.
  2. Zalewamy je wodą i odstawiamy na 30 minut.
  3. Do produktów dodajemy słodzik i szczyptę soli. 
  4. Całość miksujemy na wysokich obrotach przez około trzy minuty. 
  5. Mleko przelewamy do dzbanka - przechowujemy w lodówce do trzech dni. 

Mleko owsiane można przygotować również z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej - wówczas namoczone płatki lub ziarna należy wrzucić do urządzenia i wycisnąć napój. W tym przypadku mleko będzie zdecydowanie gęstsze i bardziej zawiesiste.

Więcej o: