Temperatura w lodówce. Podpowiadamy, jak ustawić odpowiednią temperaturę w lodówce

Temperatura w lodówce powinna mieć określoną wartość. Lodówka to urządzenie służące nam do przechowywania żywności. Jednak przy źle ustawionych parametrach, nie będzie ona spełniała swojej funkcji. Dowiedz się, jak zweryfikować wartości temperatur.

Jaka temperatura w lodówce będzie najbardziej odpowiednia?

Jaka temperatura w lodówce będzie optymalna? Lodówka to jeden z podstawowych sprzętów w domu, bez którego nie wyobrażamy sobie życia. Dzięki niemu nasze potrawy zachowują długo świeżość. Ile jest stopni w odpowiednio ustawionej lodówce? Jak to sprawdzić i ewentualnie ustawić? Te i inne informacje znajdziecie w poniższym artykule.

Jak przechowywać owoce i warzywa w prawidłowy sposób? Jedynie mała ich część może być w lodówceJak przechowywać warzywa i owoce, by pozostały świeże? Przyda się piasek

Jak ustawić temperaturę w lodówce? Sprawdź, jaka wartość temperatury jest prawidłowa?

Jak ustawić temperaturę w lodówce, aby ta spełniała realnie swoje funkcje? Czynność ta jest prosta. Wystarczy w tym celu użyć specjalnego panelu temperatur bądź widocznego pokrętła. Jeżeli jednak nasz model lodówki uniemożliwia nam znalezienie go, warto sięgnąć do instrukcji urządzenia. Co do samej temperatury przyjmuje się, że optymalna wartość to od około 2 do 5 stopni Celsjusza. O tym dlaczego temperatura nie może być zbyt niska, napiszemy poniżej.

Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle

Zbyt niska temperatura w lodówce - sprawdź, dlaczego musimy zwracać na to szczególną uwagę

Zbyt niska temperatura w lodówce prowadzi to zamarzania produktów spożywczych, dlatego też musimy wziąć to pod uwagę. Z drugiej strony, nie może być ona także nazbyt wysoka, gdyż prowadzi to do szybszego psucia potraw, a tym samym mnożenia się bakterii. Samo ustawienie temperatury to nie wszystko. Bardzo ważne jest także trzymanie się zasad użytkowania. Poniżej kilka wskazówek:

  • Nie wstawiaj gorących potraw. Może doprowadzić to do popsucia się sprzętu, a tym samym złego działania.
  • Dbaj o czystość lodówki oraz regularne rozmrażanie zamrażalnika. Jeżeli Twoja lodówka nie posiada funkcji No Frost, pamiętaj o tym, aby regularnie czyścić szron i lód samodzielnie. W przeciwnym razie będziemy mieli do czynienia z wahaniami temperatur.
  • Nie układaj żywności zbyt ciasno.
  • Nie otwieraj lodówki na dłuższy okres czasu. Jest to kluczowe nie tylko dla temperatury w środku urządzenia, ale także jej właściwej pracy. Większość nowocześniejszych modeli posiada wbudowany system dźwiękowy, który będzie nam podpowiadał o tym kiedy należy ponownie zamknąć lodówkę.
  • Przechowuj produkty we właściwych miejscach. Być może nie każdy wie o tym, że konkretnym miejscom w lodówce, odpowiadają poszczególne wartości, o czym nieco więcej napiszemy w dalszej części.

Mrożone truskawkiJak mrozić truskawki, by zachowały swoje właściwości? Poznaj trzy kluczowe zasady

Gdzie jest najniższa temperatura w lodówce, a gdzie najwyższa?

Gdzie jest najniższa temperatura w lodówce? Odpowiedź jest prosta - na najniższej półce. Przyjmuje się, że wartości temperatur zwiększają się w sytuacji kiedy znajdujemy się na coraz wyższych partiach lodówki. Zatem obowiązuje zasada - im wyżej, tym cieplej. Jednak najwyższe temperatury są w okolicy drzwi danej lodówki. Z tego też tytułu musimy zadbać o to, aby produkty znajdowały się we właściwych miejscach. Tak więc na przykład:

  • Najwyższa półka jest przeznaczona do przechowywania dżemów, przetworów itd.
  • Średnia do nabiału
  • Najniższa - do wędlin, mięsa
  • Na półkach umieszczonych na drzwiach mogą znajdować się jajka, mleko itd.

Ustawienie właściwej temperatury w danej lodówce nie należy do trudnych. Co więcej, należy podkreślić, że wiele modeli posiada już wbudowany system regulacji ciepła. Dzięki temu my sami nie musimy zawracać sobie tym głowy. Jeżeli jednak posiadamy nieco starszy model, możemy wyposażyć się w specjalistyczny termometr, który będzie dla nas nie lada ułatwieniem.

Zobacz też: Jak przechowywać rukolę, żeby była dłużej świeża? Niezawodny patent przedłuży jej żywot nawet o tydzień

Więcej o: