Zupa ogórkowa z małosolnych jest lekka, pożywna i bardzo łatwa w wykonaniu. Przepis nie różni się diametralnie od znanej ogórkowej z kiszonych ogórków, ale zawiera dodatek kremowego sera feta. To nie tylko sprawi, że zupa będzie miała głębszy smak, ale także zyska apetyczny, jasny kolor.
Zupa ogórkowa - przepis z ogórków małosolnych
Składniki:
- ok. 700-800 g ogórków małosolnych startych na tarce
- kilka ziemniaków
- 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
- 2 marchewki, 1 pietruszka i kawałek selera (jeśli twój bulion jest esencjonalny, możesz pominąć te składniki)
- pęczek koperku
- mleczko kokosowe lub śmietana (ok. 200 ml)
- sól, pieprz, czosnek granulowany, ziele angielskie, liście laurowe
- 100 g sera feta
- solidna łyżka masła
Zupa ogórkowa z małosolnych - sposób wykonania
- Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, podobnie pokrój marchewkę i pietruszkę oraz kawałek selera, jeśli ich używasz. Włóż do gorącego bulionu warzywa oraz kilku kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. (na razie bez ziemniaków) i gotuj 15 minut.
- Kiedy warzywa zaczną być miękkie, dodaj do nich ziemniaki.
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przez 5-7 minut podsmażaj je na maśle, aby wydobyć aromat. Następnie przełóż je do garnka z zupą (wcześniej upewnij się, że ziemniaki są miękkie).
- Ser feta pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka. Gotuj, aż się rozpuści, następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodaj także posiekany koperek.
- Śmietanę lub mleczko kokosowe zahartuj i dodaj do zupy. Ponownie doprowadź do wrzenia i podawaj.
Taka zupa świetnie sprawdzi się na obiad w letnie, ale deszczowe dni. Ten przepis możesz wzbogacić także odrobiną czosnku i chrzanu z zalewy ogórkowej.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.