• Link został skopiowany

Zupa ogórkowa - przepis na obiad w letnie dni. Z małosolnych wyjdzie lepsza, ale nie zapomnij o kremowym serze

Zupa ogórkowa to jeden z nieśmiertelnych klasyków obiadowych w polskich domach. Przepis dobrze znamy i lubimy. A co, jeśli zrobimy ogórkową w nowy, letni sposób? Sprawdź jak pyszna będzie ogórkowa z małosolnych z dodatkiem sera feta - ten smak pozostanie w twojej pamięci.
Pyszna zupa ogórkowa
Dar1930 /Shutterstock
Zobacz wideo

Zupa ogórkowa z małosolnych jest lekka, pożywna i bardzo łatwa w wykonaniu. Przepis nie różni się diametralnie od znanej ogórkowej z kiszonych ogórków, ale zawiera dodatek kremowego sera feta. To nie tylko sprawi, że zupa będzie miała głębszy smak, ale także zyska apetyczny, jasny kolor. 

Zupa ogórkowa - przepis z ogórków małosolnych

Składniki:

  • ok. 700-800 g ogórków małosolnych startych na tarce
  • kilka ziemniaków
  • 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu 
  • 2 marchewki, 1 pietruszka i kawałek selera (jeśli twój bulion jest esencjonalny, możesz pominąć te składniki)
  • pęczek koperku
  • mleczko kokosowe lub śmietana (ok. 200 ml)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, ziele angielskie, liście laurowe
  • 100 g sera feta
  • solidna łyżka masła

Zupa ogórkowa z małosolnych - sposób wykonania

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, podobnie pokrój marchewkę i pietruszkę oraz kawałek selera, jeśli ich używasz. Włóż do gorącego bulionu warzywa oraz kilku kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. (na razie bez ziemniaków) i gotuj 15 minut.
  2. Kiedy warzywa zaczną być miękkie, dodaj do nich ziemniaki.
  3. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przez 5-7 minut podsmażaj je na maśle, aby wydobyć aromat. Następnie przełóż je do garnka z zupą (wcześniej upewnij się, że ziemniaki są miękkie).
  4. Ser feta pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka. Gotuj, aż się rozpuści, następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodaj także posiekany koperek.
  5. Śmietanę lub mleczko kokosowe zahartuj i dodaj do zupy. Ponownie doprowadź do wrzenia i podawaj.

Taka zupa świetnie sprawdzi się na obiad w letnie, ale deszczowe dni. Ten przepis możesz wzbogacić także odrobiną czosnku i chrzanu z zalewy ogórkowej. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: