Jego wysokość rosół - przepis jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w pieczeniu

Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie znałaby smaku rosołu. Ta domowa, długo gotowana zupa, doskonale sprawdzi się jako gwiazda podczas niedzielnego obiadu. Będzie też idealna, jeśli czujemy się przeziębieni lub osłabieni. Zadziała jak naturalny wzmacniacz odporności. Choć przygotowanie doskonałego rosołu jest nieco czasochłonne, jego smak wynagrodzi nam każdą godzinę oczekiwania.

Choć przyrządzenie rosołu nie wydaje się najbardziej skomplikowaną czynnością, warto pamiętać o kluczowych zasadach, które przyczynią się do spektakularnych efektów. Ta zupa nie jest na pewno dla niecierpliwych - im dłużej będzie się gotowała, tym lepiej. Ponadto, warto korzystać z dobrej jakości mięsa i wrzucić je wcześniej do piekarnika. Doskonale sprawdzi się wołowy szponder i wiejska kura. Nie warto też pomijać opalania cebuli. Ten krok doda naszemu rosołowi umami i nieco dymnego posmaku. 

Najlepszy rosół - składniki

  • pół kilograma szpondra wołowego,
  • 1 kura rosołowa,
  • 2 opalone cebule,
  • świeży lubczyk (dwie gałązki),
  • świeża natka pietruszki (trzy gałązki),
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 por (w całości),
  • 6 goździków,
  • 3 suszone śliwki,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • domowy makaron. 

Sposób przygotowania

1. Do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. włóż mięso przyprawione solą, w naczyniu żaroodpornym. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 1-1,5 h,

2. W dużym garnku zagotuj około 2,5 l wody. Włóż pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę, seler i por oraz opaloną cebulę,

3. Do garnka dołóż upieczone mięso,

4. Dorzuć do zupy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotuj na małym ogniu minimum 2 h,

5. Po upływie tego czasu dorzuć goździki, śliwki i lubczyk. Gotuj jeszcze pół godziny,

6. Rosół serwuj posypany natką pietruszki. 

Więcej o: