Souvlaki. Zrób to proste danie w domu, a poczujesz się jak na wymarzonych wakacjach

Souvlaki to danie charakterystyczne dla kuchni greckiej, podawane zazwyczaj w formie szaszłyków, niekiedy serwuje się je na talerzu z dodatkiem sosu tzatziki lub w placku pita. Przedstawiamy proste przepisy na souvlaki.

Jakie mięso na souvlaki wybrać?

Jakie mięso na souvlaki należy użyć? Jednak zanim zajmiemy się tą kwestią, warto napisać, co kryje się pod egzotyczną nazwą potrawy. Souvlaki to nic innego jak greckie szaszłyki, których głównym składnikiem jest mięso. Jeżeli chodzi o rodzaj mięsa, to najlepiej sprawdzi się tutaj:

Mięso powinno być odpowiednio przyrządzone. Wykorzystuje się w tym celu przygotowaną marynatę. Koniecznie zapoznajcie się z przepisem, który znajduje się poniżej.

Souvlaki - przepis, który musisz poznać

Przepis na souvlaki nie należy do trudnych. Z pełnym powodzeniem poradzą sobie z nim zarówno początkujące osoby jak i te nieco bardziej zaawansowane. Oto i receptura:

Składniki:

  • około 400-500 gramów filetu drobiowego
  • około 4-5 liści sałaty zielonej
  • 1-2 pomidory
  • 1 szczypior
  • 1-2 cebule
  • 1 natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia
  • pita

Składniki na marynatę:

  • 1 czosnek
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek - bądź oleju roślinnego
  • 1 łyżka ulubionego miodu
  • ulubione przyprawy, np.: tymianek, liście laurowe, oregano, bazylia, papryka

Składniki na sos do greckich szaszłyków:

  • około 1 szklanka jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • około 1 łyżki soku z cytryny + skórka (wyparzona i starta)

Sposób przyrządzenia:

  1. Mięso opłukać i osuszyć. Następnie kroimy je na kawałki. Doprawiamy przyprawami.
  2. Dalej zajmujemy się marynatą. W tym celu łączymy wszystkie składniki na marynatę w całość i dokładnie mieszamy (czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę, cytrynę umyć, wyparzyć i wycisnąć z niej sok)
  3. Mięso obtoczyć w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki.
  4. W kolejnym etapie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać.
  5. Przygotowujemy warzywa. Pomidora umyć i pokroić na kawałki. Cebulę, natkę i szczypior poszatkować na drobno.
  6. Mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków i grillujemy.
  7. W międzyczasie włożyć pity na chwilę do piekarnika. Na kilka minut.
  8. Następnie wyjąć je. Posmarować sosem. Ułożyć na jednej połówce sałatę i warzywa. Dołożyć mięso i zawinąć.
Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Pita souvlaki - przepis z karkówką

W Grecji bardzo często przygotowuje się danie, w skład którego wchodzi pita i souvlaki. Przepis może być modyfikowany, dlatego poniżej przedstawiamy wersję z karczkiem. Do jej przygotowania będziemy potrzebować:

  • około 350 gramów karkówki dobrej jakości
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżek musztardy
  • przyprawy do gyrosa
  • 1 czosnku
  • około 4 sztuk pity
  • 1 ogórka
  • 1 cebuli
  • 1 pomidora
  • kilku listków sałaty lodowej
  • kilku plasterków koziego sera - może być inny

Składniki na sos to:

  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, czosnek suszony

Wykonanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić.
  2. Wykonać marynatę. Połączyć olej z musztardą i gyrosem. Dołożyć czosnek i przyprawy. Obtoczyć mięso i zostawić przynajmniej na 60 minut w lodówce. Nabić na patyki do szaszłyków i grillować.
  3. W tym czasie wykonać sos. Połączyć składniki i wymieszać.
  4. Pity podgrzać w piekarniku przez kilka minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  5. Pozostałe warzywa umyć i pokroić. Ser pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę porwać.
  6. Pitę posmarować sosem, dołożyć mięso i dodatki. Polać sosem i zawinąć.

Ile piec souvlaki - ile trwa proces pieczenia?

Ile piec souvlaki, aby były odpowiednio przyrządzone? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Zazwyczaj potrzeba kilku minut, aby pita i mięso były właściwie przygotowane. Musimy jednak pamiętać, że każdy z nas posiada nieco inny sprzęt kuchenny i rodzaj mięsa. Dlatego też czas ten może odbiegać od podanych norm.

Jak przyprawić souvlaki, czyli jak doprawić greckie szaszłyki

Jak przyprawić souvlaki, aby zachwyciły smakiem? Mamy tutaj absolutną dowolność. Chcąc przygotować znakomite danie wystarczy, że będziemy kierować się naszymi preferencjami smakowymi.

Wykonanie greckiej potrawy jest proste i szybkie. Jeżeli nie macie pomysłu na letni obiad lub wieczorną przekąskę to zdecydowanie skorzystajcie z wyżej wymienionych przepisów na souvlaki

Zobacz też: Kritharaki - nazwa brzmi dziwnie? Kryje się pod nią smaczny makaron. Jak go podawać?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.