Przepis na naleśniki na słodko jest banalny i trudno nie zgodzić się z twierdzeniem, że to propozycja idealna na każdy posiłek w ciągu dnia (i nocy). Zamiana mleka na maślankę sprawia, że naleśniki wychodzą cudowne - delikatne i sprężyste.
Pierogi z jagodami - przepis babci. Przygotujesz je ekspresowo
Przepis na naleśniki na słodko - z bitą śmietaną czy z owocami? Sami zdecydujcie
Składniki:
- 250 g mąki typu 450 lub 500
- 350 ml maślanki
- 250 ml wody (możesz użyć gazowanej)
- 3 jajka
- 4-5 łyżek oleju lub roztopionego masła
- płaska łyżeczka cukru
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Naleśniki na maslance - sposób wykonania
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek, sól, cukier oraz do pieczenia i wymieszaj.
- Do maślanki wbij jajka i zmiksuj mikserem. Następnie wlej do miski z mąką. Dodaj także wodę oraz olej lub masło i za pomocą miksera połącz całość w jednolite ciasto.
- Następnie odłóż je na 10-15 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał, przez co naleśniki zawarte w mące nie będą się rwać.
- Patelnię nasmaruj ręcznikiem lub pędzelkiem namoczonym w oleju i porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta na naleśniki i okrężnym ruchem ręki rozprowadź je na całej powierzchni. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Sernik japoński: ciasto lekkie jak chmurka. Oryginalny przepis zawiera tylko trzy składniki
Takie naleśniki będą idealne z bitą śmietaną, owocami czy kremem czekoladowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis na naleśniki na słodko - takich nie zjesz w żadnej cukierni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.