Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory nie mają konkurencji z tymi, które widnieją na sklepowych półkach. Odpowiednia selekcja owoców i tradycyjna, babcina metoda przygotowania gwarantuje aksamitny i wyjątkowy smak, który odpowiednio zawekowany może spokojnie czekać w spiżarni na chłodne, zimowe dni.
Domowe przetwory - dżem z agrestu i truskawek
Dżem z agrestu i truskawek to świetne połączenie: truskawki są bogate m.in. w witaminy E i C, potas, żelazo, a agrest jest źródłem potasu, sodu, wapnia, i witaminy C. Owocowy duet jest zatem nie tylko zdrowy, ale także wyjątkowo smaczny. Oczywiście na efekt finalny ma wpływ smak owoców - najlepiej wybrać z własnej uprawy lub zakupione od lokalnych rolników.
Przetwór z agrestu i truskawek to świetny dodatek do kanapek, naleśników, gofrów i innych deserów. Jego przygotowanie - wbrew pozorom - nie jest skomplikowane. Najważniejszą czynnością jest dokładne przemieszanie składników, tak, aby dżem uzyskał odpowiednią konsystencję.
Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Dżem z agrestu i truskawek - przepis
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 800 g truskawek,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i ogonków, a następnie osuszamy.
- Agrest miksujemy w blenderze, jednolitą masę przekładamy do garnka i dodajemy kilka łyżek cukru i odrobinę wody. Całość gotujemy 10-15 minut co jakiś czas mieszając.
- Do owoców dodajemy truskawki w całości lub w kawałkach w zależności od pożądanej konsystencji, oraz cukier.
- Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików twist-off. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
- Jeśli chcemy przechowywać przetwory dłużej, należy je zawekować. Najlepszym sposobem jest włożenie słoików do garnka, na którego dnie kładziemy bawełnianą ściereczkę. Naczynie zalewamy wodą - jej poziom powinien kończyć się wcześniej od wierzchołka sloików - około 3 cm.
- Wodę zagotowujemy i pasteryzujemy około 40 minut.
- Następnie słoiki wykładamy do góry dnem na blacie i zostawiamy do przestudzenia.