• Link został skopiowany

Dżem z agrestu i truskawek - słodki smak lata zamknięty w słoiku. Tradycyjna receptura babci

Smakiem lata bez wątpienia są domowe przetwory z pysznych sezonowych owoców. Dżem z agrestu i truskawek to jeden ze smaczniejszych, słodkich dodatków, który można łatwo przygotować w domu. Dzięki babcinej recepturze unikniemy sklepowych produktów pełnych konserwantów i barwników.
Dżem z agrestu i truskawek (zdjęcie ilustacyjne)
iStock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory nie mają konkurencji z tymi, które widnieją na sklepowych półkach. Odpowiednia selekcja owoców i tradycyjna, babcina metoda przygotowania gwarantuje aksamitny i wyjątkowy smak, który odpowiednio zawekowany może spokojnie czekać w spiżarni na chłodne, zimowe dni. 

Domowe przetwory - dżem z agrestu i truskawek

Dżem z agrestu i truskawek to świetne połączenie: truskawki są bogate m.in. w witaminy E i C, potas, żelazo, a agrest jest źródłem potasu, sodu, wapnia, i witaminy C. Owocowy duet jest zatem nie tylko zdrowy, ale także wyjątkowo smaczny. Oczywiście na efekt finalny ma wpływ smak owoców - najlepiej wybrać z własnej uprawy lub zakupione od lokalnych rolników. 

Przetwór z agrestu i truskawek to świetny dodatek do kanapek, naleśników, gofrów i innych deserów. Jego przygotowanie - wbrew pozorom - nie jest skomplikowane. Najważniejszą czynnością jest dokładne przemieszanie składników, tak, aby dżem uzyskał odpowiednią konsystencję.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Dżem z agrestu i truskawek - przepis

Składniki:

  • 1 kg agrestu,
  • 800 g truskawek,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i ogonków, a następnie osuszamy. 
  2. Agrest miksujemy w blenderze, jednolitą masę przekładamy do garnka i dodajemy kilka łyżek cukru i odrobinę wody. Całość gotujemy 10-15 minut co jakiś czas mieszając. 
  3. Do owoców dodajemy truskawki w całości lub w kawałkach w zależności od pożądanej konsystencji, oraz cukier.
  4. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. 
  5. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików twist-off. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
  6. Jeśli chcemy przechowywać przetwory dłużej, należy je zawekować. Najlepszym sposobem jest włożenie słoików do garnka, na którego dnie kładziemy bawełnianą ściereczkę. Naczynie zalewamy wodą - jej poziom powinien kończyć się wcześniej od wierzchołka sloików - około 3 cm. 
  7. Wodę zagotowujemy i pasteryzujemy około 40 minut. 
  8. Następnie słoiki wykładamy do góry dnem na blacie i zostawiamy do przestudzenia. 
Więcej o: