Konfitura z wiśni jest niezwykle aromatyczna, nic więc dziwnego, że ma wielu miłośników. Wszystko to za sprawą połączenia kwaśnych owoców z cukrową zalewą. Jak uzyskać idealny balans smaków oraz najlepszą konsystencję? To kwestia odpowiedniego przepisu.
Smak tortu czekoladowego idealnie podbija konfitura z wiśni. Przełożone nią blaty ciasta świetnie komponują się ze słodkim kremem. Babcina konfitura z wiśni nie tylko przełamuje słodycz kremu, ale także sprawia, że biszkopt nie jest suchy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tak przygotowaną konfiturę możemy, wykorzystywać piekąc ciasta czy torty, sprawdzi się ona także jako nadzienie w bułeczkach drożdżowych czy małych ciasteczkach.
Babcina konfitura z wiśni podkreśla nie tylko smak deserów, sprawdzi się także jako element wytrawnych potraw. Możemy upiec pieczeń, którą zaserwujemy ze świeżymi konfiturami. Owoce te wzbogacą smak dania oraz będą się pięknie prezentowały w towarzystwie gorącego mięsa.
Jeżeli lubimy szybkie przekąski, to pokrojony w długie słupki żółty ser, zamoczony w konfiturze jest przepysznym rozwiązaniem. Dla małych łasuchów sprawdzi się także jako owocowy i słodki dodatek na kanapkę ze świeżym masłem.