Babcina konfitura z wiśni. Przepis na tradycyjny dodatek do tortów, czy mięs

Babcina konfitura z wiśni wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Sposób przygotowania sprawia, że jest ona nie tylko smaczna, ale także pięknie prezentuje się na stole. Sprawdzi się także jako dodatek do tortów, mięs, czy serów.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Konfitura z wiśni jest niezwykle aromatyczna, nic więc dziwnego, że ma wielu miłośników. Wszystko to za sprawą połączenia kwaśnych owoców z cukrową zalewą. Jak uzyskać idealny balans smaków oraz najlepszą konsystencję? To kwestia odpowiedniego przepisu.

Babcina konfitura z wiśni. Idealny dodatek do tortu czekoladowego

Smak tortu czekoladowego idealnie podbija konfitura z wiśni. Przełożone nią blaty ciasta świetnie komponują się ze słodkim kremem. Babcina konfitura z wiśni nie tylko przełamuje słodycz kremu, ale także sprawia, że biszkopt nie jest suchy. 

Składniki:

  • kilogram wiśni,
  • kilogram cukru,
  • 4 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce, myjemy, pozbawiamy ogonków i drylujemy.
  2. Powstały sok odlewamy do garnka, wsypujemy do niego cukier i mieszamy, aż całość zacznie wrzeć. 
  3. Kiedy powstanie syrop, wrzucamy wiśnie i smażymy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odstawiamy.
  4. Następnego dnia dodajemy do przesmażonych z cukrem owoców cztery łyżki soku z cytryny. Ponownie smażymy przez około 15 minut. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, aby nie doprowadzić po przypalenia się konfitury.
  5. Po tym czasie przelewamy wszystko do umytych i wyparzonych uprzednio słoików. Zakręcamy szczelnie. Pasteryzujemy przez około 15 minut. 
  6. Kiedy skończy się czas pasteryzacji, wyciągamy słoiki z gotującej się wody i odstawiamy na deseczkę do góry dnem. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Doskonała do mięs, serów oraz szybkich kanapek. Babcina konfitura z wiśni

Tak przygotowaną konfiturę możemy, wykorzystywać piekąc ciasta czy torty, sprawdzi się ona także jako nadzienie w bułeczkach drożdżowych czy małych ciasteczkach

Babcina konfitura z wiśni podkreśla nie tylko smak deserów, sprawdzi się także jako element wytrawnych potraw. Możemy upiec pieczeń, którą zaserwujemy ze świeżymi konfiturami. Owoce te wzbogacą smak dania oraz będą się pięknie prezentowały w towarzystwie gorącego mięsa. 

Jeżeli lubimy szybkie przekąski, to pokrojony w długie słupki żółty ser, zamoczony w konfiturze jest przepysznym rozwiązaniem. Dla małych łasuchów sprawdzi się także jako owocowy i słodki dodatek na kanapkę ze świeżym masłem.

Więcej o: