Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto marchewkowe uwielbiamy za jego uniwersalność. Zarówno wersja fit, jak i ta z gęstym, słodkim kremem pysznie smakuje. Warto wspomnieć, że z tym wypiekiem poradzą sobie nawet kuchenni nowicjusze. Zachęcamy do przetestowania poniższego przepisu.
Jak przygotować ciasto marchewkowe?
Ciasto marchewkowe to jeden z największych kulinarnych hitów ostatnich lat. Odpowiednie proporcje sprawią, że będzie puszyste, wilgotne i naturalnie słodkie. Przygotowanie jest banalnie proste - nawet osoby bez doświadczenia powinny bez problemu sobie poradzić z tym wypiekiem.
Wersja fit świetnie smakuje przygotowana z różnych typów mąki, z dodatkiem bakalii czy orzechów. Zmniejszenie ilości dodawanego cukru zmniejszy kaloryczność wypieku, ale nie wpłynie negatywnie na smak wypieku. Z kolei słodsza wersja ciasta marchewkowego świetnie będzie komponować się z puszystą polewą z mascarpone.
Zobacz wideo - Co jesz, doktorku? - Ciasto marchewkowe!
Ciasto marchewkowe - przepis na smaczny wypiek
Składniki:
- 4 jajka,
- 300 g drobno startej marchwi,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka starta z cytryny,
- łyżka skórki z pomarańczy,
- szklanka oleju słonecznikowego,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Krem:
- 250 g mascarpone,
- 300 ml śmietanki 36 proc.
- 4 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od wbicia jajek do miski. Dodajemy cukier i ubijamy na najmniejszych obrotach przez kilka minut.
- Gdy masa zrobi się gęsta i kremowa, stopniowo wlewamy olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy przyprawy korzenne oraz skórki cytrusów.
- Cały czas miksujemy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą, a masa zrobi się gładka.
- Startą marchew odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Starannie mieszamy łyżką.
- Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy - najlepeij o wymiarach 24 × 24 cm.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut w 170 stopniach.
- Gotowe ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Przygotowujemy krem - produkty powinny być dobrze schłodzone. Mascarpone przekładamy do miski razem z cukrem i dokładnie mieszamy. W osobnym pojemniku ubijamy śmietankę na sztywno i łyżka po łyżce dodajemy do serka - ostrożnie mieszając łyżką.
- Gotowy krem przekładamy na ciasto i równamy wierzch.