Ciasto marchewkowe - przepis na puszysty wypiek z polewą. Dodatki sprawią, że smak będzie obłędny

Ciasto marchewkowe to przepis na ciekawy i smaczny wypiek, który można przygotować na wiele sposobów. Warto je upiec, bo zarówno ze słodkim kremem, jak i w zdrowej, dietetycznej wersji smakuje obłędnie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto marchewkowe uwielbiamy za jego uniwersalność. Zarówno wersja fit, jak i ta z gęstym, słodkim kremem pysznie smakuje. Warto wspomnieć, że z tym wypiekiem poradzą sobie nawet kuchenni nowicjusze. Zachęcamy do przetestowania poniższego przepisu.

Jak przygotować ciasto marchewkowe? 

Ciasto marchewkowe to jeden z największych kulinarnych hitów ostatnich lat. Odpowiednie proporcje sprawią, że będzie puszyste, wilgotne i naturalnie słodkie. Przygotowanie jest banalnie proste - nawet osoby bez doświadczenia powinny bez problemu sobie poradzić z tym wypiekiem. 

Wersja fit świetnie smakuje przygotowana z różnych typów mąki, z dodatkiem bakalii czy orzechów. Zmniejszenie ilości dodawanego cukru zmniejszy kaloryczność wypieku, ale nie wpłynie negatywnie na smak wypieku. Z kolei słodsza wersja ciasta marchewkowego świetnie będzie komponować się z puszystą polewą z mascarpone

Zobacz wideo - Co jesz, doktorku? - Ciasto marchewkowe!

Ciasto marchewkowe - przepis na smaczny wypiek

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 300 g drobno startej marchwi,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka starta z cytryny,
  • łyżka skórki z pomarańczy,
  • szklanka oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika.

Krem:

  • 250 g mascarpone, 
  • 300 ml śmietanki 36 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od wbicia jajek do miski. Dodajemy cukier i ubijamy na najmniejszych obrotach przez kilka minut.
  2. Gdy masa zrobi się gęsta i kremowa, stopniowo wlewamy olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy przyprawy korzenne oraz skórki cytrusów. 
  3. Cały czas miksujemy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą, a masa zrobi się gładka. 
  4. Startą marchew odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Starannie mieszamy łyżką. 
  5. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy - najlepeij o wymiarach 24 × 24 cm. 
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut w 170 stopniach. 
  7. Gotowe ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
  8. Przygotowujemy krem - produkty powinny być dobrze schłodzone. Mascarpone przekładamy do miski razem z cukrem i dokładnie mieszamy. W osobnym pojemniku ubijamy śmietankę na sztywno i łyżka po łyżce dodajemy do serka - ostrożnie mieszając łyżką. 
  9. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równamy wierzch. 
Więcej o: