Jeśli chcesz spróbować innej kiszonki niż ogórki i kapusta, koniecznie spróbuj zrobić kiszone pomidory. Przepis jest bardzo prosty - kluczem są przyprawy i zalewa. Jeśli marzy ci się nietypowa zupa pomidorowa, dodatek kiszonych pomidorów świetnie ją podrasuje.
Kiszone pomidory - przepis
Składniki na 4 słoiki:
- ok. 2 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej odmiany cherry, ale możesz użyć także malinowych
- 8-10 ząbków czosnku
- 4 kawałki chrzanu (długość ok. 5 cm)
- 4 gałązki kopru z baldachami
- 4 liście laurowe
- 2 l wody
- 4 łyżki soli kamiennej
- ziele angielskie (ilość według uznania)
- opcjonalnie: 8 listków wiśni lub czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
- Na samym początku wyparz słoiki i zakrętki.
- Pomidory opłucz i oderwij szypułki. Możesz nakłuć je wykałaczką, żeby proces fermentacji był intensywniejszy.
- Na dno słoików połóż po gałązce kopru, dodaj 4 ząbki czosnku przekrojone na pół, po listku laurowym, po kawałku chrzanu. Dodaj także kilka kulek ziela angielskiego.
- Do słoików włóż pomidory (dość ciasno, ale tak, żeby się nie zgniotły). Na wierzch dołóż pozostały czosnek.
- Przygotuj zalewę. W dwóch litrach wody rozpuść sól i zagotuj. Kiedy zawrze, odłóż zalewę na 5 minut. Następnie zalej nią słoiki z pomidorami i szczelnie zakręć. Tak przygotowane słoiki pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dla pewności możesz je zapasteryzować, ale nie ma takiej konieczności.
Kiszone pomidory możesz przechowywać w ten sposób do roku w ciemnym i chłodnym miejscu. Ten smak jest naprawdę wyjątkowy - z własnego doświadczenia wiem, że zupa pomidora na kiszonych pomiarach nie ma sobie równych. Jeśli chcesz spróbować czegoś zupełnie nowego, kiszone pomidory będą świetną opcją.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.