Kiszone pomidory. Zrobisz z nich najlepszą zupę, a przepis jest prostszy, niż na kiszone ogórki

Kiszone pomidory to przepis szeroko znany we wschodniej części Europy. Ta kiszonka jest nie tylko wyśmienitą bazą do zup, ale także naturalnym źródłem bakterii probiotycznych. Przepis jest bardzo prosty, warto jednak zwrócić uwagę na proporcje i rodzaj pomidorów - najlepiej użyć pomidorków cherry.
Zobacz wideo

Jeśli chcesz spróbować innej kiszonki niż ogórki i kapusta, koniecznie spróbuj zrobić kiszone pomidory. Przepis jest bardzo prosty - kluczem są przyprawy i zalewa. Jeśli marzy ci się nietypowa zupa pomidorowa, dodatek kiszonych pomidorów świetnie ją podrasuje.

Cukinia z piekarnikaPrzepis na cukinię z piekarnika, czyli hit obiadów. Zdecyduj, jak ją zjesz

Kiszone pomidory - przepis 

Składniki na 4 słoiki:

  • ok. 2 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej odmiany cherry, ale możesz użyć także malinowych
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 4 kawałki chrzanu (długość ok. 5 cm)
  • 4 gałązki kopru z baldachami
  • 4 liście laurowe
  • 2 l wody
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • ziele angielskie (ilość według uznania)
  • opcjonalnie: 8 listków wiśni lub czarnej porzeczki

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wyparz słoiki i zakrętki.
  2. Pomidory opłucz i oderwij szypułki. Możesz nakłuć je wykałaczką, żeby proces fermentacji był intensywniejszy.
  3. Na dno słoików połóż po gałązce kopru, dodaj 4 ząbki czosnku przekrojone na pół, po listku laurowym, po kawałku chrzanu. Dodaj także kilka kulek ziela angielskiego.
  4. Do słoików włóż pomidory (dość ciasno, ale tak, żeby się nie zgniotły). Na wierzch dołóż pozostały czosnek.
  5. Przygotuj zalewę. W dwóch litrach wody rozpuść sól i zagotuj. Kiedy zawrze, odłóż zalewę na 5 minut. Następnie zalej nią słoiki z pomidorami i szczelnie zakręć. Tak przygotowane słoiki pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dla pewności możesz je zapasteryzować, ale nie ma takiej konieczności.

Karpatka bez pieczenia (zdjęcie ilustracyjne)Szybka karpatka bez pieczenia. Przepis na tradycyjne ciasto ze słodkim kremem

Kiszone pomidory możesz przechowywać w ten sposób do roku w ciemnym i chłodnym miejscu. Ten smak jest naprawdę wyjątkowy - z własnego doświadczenia wiem, że zupa pomidora na kiszonych pomiarach nie ma sobie równych. Jeśli chcesz spróbować czegoś zupełnie nowego, kiszone pomidory będą świetną opcją.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: