-
Haps
-
Jak przygotować
- Nudzą cię tradycyjne kiszonki? Ogórki z chili to przepis, który warto spróbować
Nudzą cię tradycyjne kiszonki? Ogórki z chili to przepis, który warto spróbować
Ogórki z chili to słodko-pikantna przystawka, która może zastąpić tradycyjne kiszonki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom ma wyrazisty smak i świetnie pasuje do dań obiadowych, burgerów i sałatek.
Nudzą cię już tradycyjne kiszonki i chcesz spróbować czegoś nowego? Mamy ciekawą propozycję - to ogórki z chili. Połączenie smaku papryczki i czosnku sprawia, że jest to przekąska wyjątkowa. Przygotowuje się ją bardzo prosto, ale pamiętaj o tym, by wcześniej wyparzyć słoiczki. Jest jednak jeden minus. Przystawkę możesz zacząć zjadać dopiero po dwóch tygodniach.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Ogórki z chilli. Potrzebujesz tylko kilku składników, by je zrobić
Przygotuj:
- 2,5 kg ogórków,
- 3 łyżki soli,
- łyżeczkę chilli,
- główkę czosnku,
- łyżeczkę pieprzu,
- 1,5 szklanki octu,
- 8 łyżek oleju,
- 3 szklanki cukru.
Ogórki z chilli. Jak przygotować przepyszną przystawkę?
- Umyj ogórki i pokrój je wzdłuż na kilka części (dwie lub cztery - w zależności od wielkości warzyw).
- Zasyp je solą i odczekaj sześć godzin.
- Odsącz ogórki z nadmiaru wody i dodaj do niej pieprz chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj składniki.
- Zrób zalewę z cukru i octu. Zalej nią warzywa.
- Odczekaj 12 godzin.
- Ogórki przekładaj do wyparzonych słoików. Dolej tyle zalewy, by przykryła całe warzywa. Pamiętaj jednak o tym, by zostawić trochę przestrzeni przy górnej części szkła.
- Pasteryzuj przetwory. W tym celu w dużym garnku umieść bawełnianą ścierkę i poukładaj słoiki. Nie powinny się dotykać. Wlej wodę (do 3/5 wielkości szkieł) i doprowadź ją do wrzenia. Potem zmniejsz moc palnika do minimalnej i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Ogórki z chilli przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie.