Nudzą cię tradycyjne kiszonki? Ogórki z chili to przepis, który warto spróbować

Ogórki z chili to słodko-pikantna przystawka, która może zastąpić tradycyjne kiszonki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom ma wyrazisty smak i świetnie pasuje do dań obiadowych, burgerów i sałatek.

Nudzą cię już tradycyjne kiszonki i chcesz spróbować czegoś nowego? Mamy ciekawą propozycję - to ogórki z chili. Połączenie smaku papryczki i czosnku sprawia, że jest to przekąska wyjątkowa. Przygotowuje się ją bardzo prosto, ale pamiętaj o tym, by wcześniej wyparzyć słoiczki. Jest jednak jeden minus. Przystawkę możesz zacząć zjadać dopiero po dwóch tygodniach. 

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Ogórki z chilli. Potrzebujesz tylko kilku składników, by je zrobić

Przygotuj:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • łyżeczkę chilli,
  • główkę czosnku,
  • łyżeczkę pieprzu,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 8 łyżek oleju,
  • 3 szklanki cukru.

Ogórki z chilli. Jak przygotować przepyszną przystawkę?

  1. Umyj ogórki i pokrój je wzdłuż na kilka części (dwie lub cztery - w zależności od wielkości warzyw).
  2. Zasyp je solą i odczekaj sześć godzin.
  3. Odsącz ogórki z nadmiaru wody i dodaj do niej pieprz chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj składniki.
  4. Zrób zalewę z cukru i octu. Zalej nią warzywa.
  5. Odczekaj 12 godzin.
  6. Ogórki przekładaj do wyparzonych słoików. Dolej tyle zalewy, by przykryła całe warzywa. Pamiętaj jednak o tym, by zostawić trochę przestrzeni przy górnej części szkła.
  7. Pasteryzuj przetwory. W tym celu w dużym garnku umieść bawełnianą ścierkę i poukładaj słoiki. Nie powinny się dotykać. Wlej wodę (do 3/5 wielkości szkieł) i doprowadź ją do wrzenia. Potem zmniejsz moc palnika do minimalnej i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  8. Ogórki z chilli przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.