Ogórki w curry - przepis na bosko chrupiącą przekąskę. Dopilnuj proporcji, a wyjdą perfekcyjne

Ogórki w curry powinny znaleźć się na liście przetworów z trzech powodów: są pyszne, są proste w wykonaniu i łaskawe dla portfela. Przepis jest banalny, jeśli dopilnujesz proporcji przyprawy curry do ilości zalewy, twoje ogórki w curry wyjdą idealne, chrupiące i słodko - kwaśne.
Zobacz wideo

Ogórki w curry to bardzo smaczna alternatywa dla ogórków konserwowych czy pikli. Ich przygotowanie nie będzie nikomu sprawiać problemu, a my chętnie podzielimy się sprawdzonym przepisem. To będzie idealny dodatek do obiadu, ale także chrupiący składnik sałatek, kanapek i burgerów.

Ogórki w curry - przepis

Składniki na zalewę:

  • 1,5 l wody
  • 1,5 l spirytusu
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki przyprawy curry
  • płaska łyżka słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • ok. 4 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • na każdy słoik: kilka piórek cebuli, płaska łyżka ziaren gorczycy, 3 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu

Ogórki w curry - sposób wykonania:

  1. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki.
  2. Zrób zalewę. Wszystkie składniki umieść w garnku, dokładnie zamieszaj, by sól i cukier się rozpuściły. Doprowadź do wrzenia i odstaw z palnika, by zalewa przestygła.
  3. Do każdego słoika dodaj cebulę, gorczycę, liście laurowe oraz kulki ziela i pieprzu.
  4. Opłukane ogórki przekrój wzdłuż na pół i pionowo ułóż w słoikach. Następnie zalej zalewą i szczelnie zakręć słoiki.
  5. Przygotuj duży i szeroki garnek. Jego dno wyłóż ściereczką i ułóż słoiki tak, by się nie dotykały. Następnie zalej je wodą do 3/4 wysokości. Zagotuj i pasteryzuj pół godziny. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.