Leczo jest prostym, a zarazem efektownym daniem. Szybkie w przygotowaniu, ciepłe i pożywne, sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jego kolejną zaletą jest fakt, że kiedy przygotujemy go nieco więcej, z powodzeniem możemy spożywać potrawę przez kolejne dni. Takie rozwiązanie sprawdzi się idealnie, kiedy nie mamy czasu na wymyślanie i gotowanie obiadu, a chcemy zjeść domowy i zdrowy posiłek.
Sezon na cukinię powoli się rozpoczyna. Jeśli samodzielnie uprawiamy to warzywo w naszych ogrodach, to możemy już dostrzec nie tylko pierwsze żółte kwiaty, ale także i ich owoce. Cukinia jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Co więcej, jest niskokaloryczna, dzięki czemu po przyrządzone z niej potrawy chętnie sięgają także osoby na diecie.
Przepis na leczo z cukinią to jednogarnkowe danie, czyli połączenie warzyw i mięsa. Do jego wykonania potrzebujemy kilku podstawowych składników i przypraw, a także około 30 minut. Oczywiście jeżeli mamy już umyte i pokrojone warzywa, to proces przyrządzania tej potrawy znacznie się skróci.
Składniki:
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ważne, aby cukinię dodawać pod koniec gotowania leczo. Jeśli będziemy gotować ją za długo, to się rozpadnie, tworząc papkę.
Tak przygotowane leczo z cukinii podajemy na gorąco. Idealnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.