Przepis na leczo z cukinii. Szybki i zdrowy obiad nie tylko dla fanów węgierskiej kuchni

Przepis na leczo z cukinii to wyjątkowo proste danie. Jego ostateczny skład zależy od naszych upodobań, a przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Co więcej, można je wielokrotnie podgrzewać, a kolejnego dnia będzie jeszcze bardziej aromatyczne i smaczne.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Leczo jest prostym, a zarazem efektownym daniem. Szybkie w przygotowaniu, ciepłe i pożywne, sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jego kolejną zaletą jest fakt, że kiedy przygotujemy go nieco więcej, z powodzeniem możemy spożywać potrawę przez kolejne dni. Takie rozwiązanie sprawdzi się idealnie, kiedy nie mamy czasu na wymyślanie i gotowanie obiadu, a chcemy zjeść domowy i zdrowy posiłek.

Przepis na leczo z cukinii. Lekka i świeża potrawa z dodatkiem mięsa

Sezon na cukinię powoli się rozpoczyna. Jeśli samodzielnie uprawiamy to warzywo w naszych ogrodach, to możemy już dostrzec nie tylko pierwsze żółte kwiaty, ale także i ich owoce. Cukinia jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Co więcej, jest niskokaloryczna, dzięki czemu po przyrządzone z niej potrawy chętnie sięgają także osoby na diecie.  

Przepis na leczo z cukinią to jednogarnkowe danie, czyli połączenie warzyw i mięsa. Do jego wykonania potrzebujemy kilku podstawowych składników i przypraw, a także około 30 minut. Oczywiście jeżeli mamy już umyte i pokrojone warzywa, to proces przyrządzania tej potrawy znacznie się skróci. 

Składniki:

  • 3 cukinie średniej wielkości,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 2 cebule,
  • 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych),
  • 2 laski kiełbasy,
  • 300 g boczku,
  • 5 pieczarek,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • pieprz cayenne,
  • papryka słodka w proszku,
  • 500 ml wody.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na leczo. Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Delikatnie podsmażamy. 
  2. Dodajemy pokrojony w paski boczek i smażymy, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Całość mieszamy od czasu do czasu za pomocą drewnianej łyżki. 
  3. Wrzucamy posiekaną w kostkę kiełbasę i dalej smażymy, do momentu aż się zarumieni. 
  4. Obie papryki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do smażącego się mięsa. 
  5. Pieczarki myjemy, kroimy i dorzucamy do gotującej się potrawy.
  6. Przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki. 
  7. Wlewamy pomidory z puszki oraz wodę. Dusimy pod przykryciem około pięciu minut, na wolnym ogniu.
  8. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię, doprawiamy i gotujemy kolejne pięć minut.

Ważne, aby cukinię dodawać pod koniec gotowania leczo. Jeśli będziemy gotować ją za długo, to się rozpadnie, tworząc papkę. 

Tak przygotowane leczo z cukinii podajemy na gorąco. Idealnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.