Zobacz wideo
Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Leczo jest prostym, a zarazem efektownym daniem. Szybkie w przygotowaniu, ciepłe i pożywne, sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jego kolejną zaletą jest fakt, że kiedy przygotujemy go nieco więcej, z powodzeniem możemy spożywać potrawę przez kolejne dni. Takie rozwiązanie sprawdzi się idealnie, kiedy nie mamy czasu na wymyślanie i gotowanie obiadu, a chcemy zjeść domowy i zdrowy posiłek.
Ostatnio chętnie szukacie cukinii. Oto pięć pomysłów na przepisy
Przepis na leczo z cukinii. Lekka i świeża potrawa z dodatkiem mięsa
Sezon na cukinię powoli się rozpoczyna. Jeśli samodzielnie uprawiamy to warzywo w naszych ogrodach, to możemy już dostrzec nie tylko pierwsze żółte kwiaty, ale także i ich owoce. Cukinia jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Co więcej, jest niskokaloryczna, dzięki czemu po przyrządzone z niej potrawy chętnie sięgają także osoby na diecie.
Przepis na leczo z cukinią to jednogarnkowe danie, czyli połączenie warzyw i mięsa. Do jego wykonania potrzebujemy kilku podstawowych składników i przypraw, a także około 30 minut. Oczywiście jeżeli mamy już umyte i pokrojone warzywa, to proces przyrządzania tej potrawy znacznie się skróci.
Składniki:
- 3 cukinie średniej wielkości,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 2 cebule,
- 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych),
- 2 laski kiełbasy,
- 300 g boczku,
- 5 pieczarek,
- 3 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- pieprz cayenne,
- papryka słodka w proszku,
- 500 ml wody.
Sałatka z cukinii na zimę, czyli jak zamknąć w słoiku smak lata
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na leczo. Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Delikatnie podsmażamy.
- Dodajemy pokrojony w paski boczek i smażymy, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Całość mieszamy od czasu do czasu za pomocą drewnianej łyżki.
- Wrzucamy posiekaną w kostkę kiełbasę i dalej smażymy, do momentu aż się zarumieni.
- Obie papryki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do smażącego się mięsa.
- Pieczarki myjemy, kroimy i dorzucamy do gotującej się potrawy.
- Przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki.
- Wlewamy pomidory z puszki oraz wodę. Dusimy pod przykryciem około pięciu minut, na wolnym ogniu.
- Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię, doprawiamy i gotujemy kolejne pięć minut.
Ważne, aby cukinię dodawać pod koniec gotowania leczo. Jeśli będziemy gotować ją za długo, to się rozpadnie, tworząc papkę.
Tak przygotowane leczo z cukinii podajemy na gorąco. Idealnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.