Rozkoszny, czyli Michał Korkosz, to jeden z najpopularniejszych kucharzy, blogerów kulinarnych i autorów książek kucharskich w Polsce. Na Instagramie obserwuje go 245 tysięcy osób, które co i rusz testują jego przepisy, a potem chętnie dzielą się efektami w internecie. A jest czym, bo trzeba przyznać, że receptury Rozkosznego zawsze są dobrze dopracowane. Sami kilkukrotnie korzystaliśmy z jego przepisów i za każdym razem desery wychodziły wyśmienicie.
Tym razem na tapet bierzemy jagodzianki Rozkosznego. Ostatnio o tych bułeczkach jest wyjątkowo głośno, głównie za sprawą ich wysokich cen w niektórych piekarniach. Jeżeli więc nie chcecie przepłacać lub obawiacie się, że sklepowa jagodzianka będzie na przykład uboga w nadzienie, przetestujecie przepis Michała na domowe jagodzianki. Na pewno nie będziecie narzekać ani na zbyt małą ilość jagód, ani kruszonki. Rozkoszny nazywa je "jagodziankami luksusowymi".
Przepis pochodzi z oficjalnego bloga Rozkosznego.
Składniki:
Na kruszonkę:
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mleko. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól. Po wystudzeniu mleka z masłem wlewamy je do sypkich składników. Dodajemy roztrzepane jajko i śmietanę. Wyrabiamy, aż ciasto zrobi się gładkie, zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce. Temperatura w środku nie powinna być niższa niż 6 stopni C.
Następnego dnia mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem, dodajemy jagody i lepimy jagodzianki. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy mąkę, ciasto na bułeczki dzielimy na dziewięć części i rozwałkowujemy tak, żeby miało ok. 13 cm średnicy. Rozkoszny radzi, aby każdą rozwałkowaną część umieścić potem w miseczce lub kokilce, bo łatwiej będzie zlepiać bułeczki. Wkładamy do nich kilka łyżek jagód i dokładnie zlepiamy ciasto. Sprawdzamy, czy w żadnym miejscu jagody nie wypływają. Na Instagramie Rozkosznego można obejrzeć filmik z lepienia jagodzianek.
Odkładamy je na blachę łączeniem do dołu. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.
Robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę, cukier i sól, kroimy masło i dodajemy je do suchych składników. Rozcieramy w palcach, a następnie robimy kulę i wkładamy do lodówki.
Jagodzianki przed pieczeniem smarujemy mieszanką roztrzepanego jajka i mleka. Posypujemy kruszonką i, jeśli ktoś chce, cukrem. Pieczemy w 200 stopniach C przez 20-25 minut.