Jagodzianki - przepis Rozkosznego podbija sieć. "Najbardziej rozpustne jagodzianki w internecie"

Jagodzianki ostatnio są ciągle na ustach wielu Polaków (nic dziwnego, w końcu są przepyszne). Że drogie, że mało jagód, że jednak wcale nie wszędzie po kilkanaście złotych, że może lepiej zrobić samemu. Nie każdy czuje się być może na siłach, żeby samodzielnie zrobić te bułeczki, ale jeśli jesteś w gronie osób, którym pieczenie nie jest straszne, polecamy przepis na jagodzianki Rozkosznego. Internauci go uwielbiają, a Michał zapewnia, że czeka na was "hojna porcja słodko-kwaśnych jagód oraz nieprzyzwoita ilość maślanej kruszonki".

Rozkoszny, czyli Michał Korkosz, to jeden z najpopularniejszych kucharzy, blogerów kulinarnych i autorów książek kucharskich w Polsce. Na Instagramie obserwuje go 245 tysięcy osób, które co i rusz testują jego przepisy, a potem chętnie dzielą się efektami w internecie. A jest czym, bo trzeba przyznać, że receptury Rozkosznego zawsze są dobrze dopracowane. Sami kilkukrotnie korzystaliśmy z jego przepisów i za każdym razem desery wychodziły wyśmienicie.

Przetestowałam przepis na ciasto pomarańczowe RozkosznegoCiasto pomarańczowe Rozkosznego. Przetestowałam przepis. Obłęd

Tym razem na tapet bierzemy jagodzianki Rozkosznego. Ostatnio o tych bułeczkach jest wyjątkowo głośno, głównie za sprawą ich wysokich cen w niektórych piekarniach. Jeżeli więc nie chcecie przepłacać lub obawiacie się, że sklepowa jagodzianka będzie na przykład uboga w nadzienie, przetestujecie przepis Michała na domowe jagodzianki. Na pewno nie będziecie narzekać ani na zbyt małą ilość jagód, ani kruszonki. Rozkoszny nazywa je "jagodziankami luksusowymi".

 

Rozkoszny. Jagodzianki - przepis na mocno jagodowe bułeczki

Przepis pochodzi z oficjalnego bloga Rozkosznego.

Składniki:

  • od 400 do 700 g jagód (to zależy od was, jak dużo chcecie użyć)
  • 80 g masła
  • 60 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 5 g drożdży instant
  • 260 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
  • jajko
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru waniliowego (można dodać więcej, jeśli nadzienie wychodzi za kwaśne)
  • jajko + łyżka mleka do posmarowania bułek

Na kruszonkę:

  • 50 g zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • odrobina soli
  • 50 g cukru
  • cukier gruboziarnisty

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mleko. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól. Po wystudzeniu mleka z masłem wlewamy je do sypkich składników. Dodajemy roztrzepane jajko i śmietanę. Wyrabiamy, aż ciasto zrobi się gładkie, zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce. Temperatura w środku nie powinna być niższa niż 6 stopni C.

Michał Korkosz prowadzi bloga kulinarnego RozkosznyJego dania docenia cały świat. Nam opowiedział o idealnym pączku. "Jak wata"

Następnego dnia mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem, dodajemy jagody i lepimy jagodzianki. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy mąkę, ciasto na bułeczki dzielimy na dziewięć części i rozwałkowujemy tak, żeby miało ok. 13 cm średnicy. Rozkoszny radzi, aby każdą rozwałkowaną część umieścić potem w miseczce lub kokilce, bo łatwiej będzie zlepiać bułeczki. Wkładamy do nich kilka łyżek jagód i dokładnie zlepiamy ciasto. Sprawdzamy, czy w żadnym miejscu jagody nie wypływają. Na Instagramie Rozkosznego można obejrzeć filmik z lepienia jagodzianek.

Odkładamy je na blachę łączeniem do dołu. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. 

Robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę, cukier i sól, kroimy masło i dodajemy je do suchych składników. Rozcieramy w palcach, a następnie robimy kulę i wkładamy do lodówki.

Jagodzianki przed pieczeniem smarujemy mieszanką roztrzepanego jajka i mleka. Posypujemy kruszonką i, jeśli ktoś chce, cukrem. Pieczemy w 200 stopniach C przez 20-25 minut.

Więcej o: