Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Przepis, którym się dzielimy, pomoże ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania. Świeże owoce sprawią, że będzie ono miało bardzo interesujący smak.
Wikimedia Commons
REKLAMA
REKLAMA
Zazwyczaj przygotowujemy pierogi w wersji wytrawnej i takie najczęściej należą do naszych ulubionych. Wypełniamy je farszem z mięsem, serem, kapustą i grzybami lub kaszą. Możemy też wykorzystać owoce i zrobić je na słodko. Świetną propozycją będą więc pierogi z jagodami. Przepis sprawi, że będą one smakowały wybornie. Potrzebujesz kilku składników i trochę czasu na ich lepienie.
REKLAMA
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
Pierogi z jagodami - przepis. Najpierw przygotuj wszystkie produkty
Składniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
średnie jajko,
1/4 kostki masła (rozpuszczonej i przestudzonej),
szklanka wody,
szczypta soli,
500 g jagód (świeżych lub mrożonych),
3 łyżki cukru.
Przepis na pierogi z jagodami. Kluczowe jest przygotowanie ciasta
Sposób przygotowania:
Mąkę wysyp na stolicę lub do dużej miski. Dodaj jajko, masło (możesz zastąpić je trzema łyżkami oleju) i sól. Dolej też wodę. Powinna być przegotowana i przestudzona. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób je na jednolite ciasto.
Z masy uformuj kulkę i zawiń ją w woreczek lub folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie umyj jagody i odsącz z nadmiaru wody. Zasyp je cukrem i wymieszaj.
Ciasto podziel na trzy części. Pierwszą rozwałkuj na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką lub specjalną wykrawaczką zacznij wycinać kółka. Na środek wykładaj po łyżeczce owoców i sklej brzegi. To samo zrób z pozostałą masą.
Pierogi wkładaj do osolonej, gotującej się wody. Najlepiej robić to partiami. Wyciągaj je po czterech minutach od wypłynięcia. Układaj na sitku, by odsączyły się z nadmiaru płynu.