Pierogi z jagodami. Przepis na słodkie danie, którym będziesz zajadać się o każdej porze dnia

Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Przepis, którym się dzielimy, pomoże ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania. Świeże owoce sprawią, że będzie ono miało bardzo interesujący smak.

Zazwyczaj przygotowujemy pierogi w wersji wytrawnej i takie najczęściej należą do naszych ulubionych. Wypełniamy je farszem z mięsem, serem, kapustą i grzybami lub kaszą. Możemy też wykorzystać owoce i zrobić je na słodko. Świetną propozycją będą więc pierogi z jagodami. Przepis sprawi, że będą one smakowały wybornie. Potrzebujesz kilku składników i trochę czasu na ich lepienie. 

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Pierogi z jagodami - przepis. Najpierw przygotuj wszystkie produkty

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • średnie jajko,
  • 1/4 kostki masła (rozpuszczonej i przestudzonej),
  • szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 500 g jagód (świeżych lub mrożonych),
  • 3 łyżki cukru.

Przepis na pierogi z jagodami. Kluczowe jest przygotowanie ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wysyp na stolicę lub do dużej miski. Dodaj jajko, masło (możesz zastąpić je trzema łyżkami oleju) i sól. Dolej też wodę. Powinna być przegotowana i przestudzona. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób je na jednolite ciasto.
  2. Z masy uformuj kulkę i zawiń ją w woreczek lub folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie umyj jagody i odsącz z nadmiaru wody. Zasyp je cukrem i wymieszaj.
  4. Ciasto podziel na trzy części. Pierwszą rozwałkuj na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką lub specjalną wykrawaczką zacznij wycinać kółka. Na środek wykładaj po łyżeczce owoców i sklej brzegi. To samo zrób z pozostałą masą.
  5. Pierogi wkładaj do osolonej, gotującej się wody. Najlepiej robić to partiami. Wyciągaj je po czterech minutach od wypłynięcia. Układaj na sitku, by odsączyły się z nadmiaru płynu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.