Prosta zalewa do korniszonów. Połącz tylko cztery składniki i ciesz się smakiem na jesień i zimę

Zalewa do korniszonów jest konieczna, gdy chcemy zakonserwować ogórki na jesień i zimę. Przetwory trzeba zalać odpowiednią mieszanką przypraw, aby zatrzymać smak warzyw na dłużej. Dzięki temu przepisowi na zalewę, korniszonów zawsze się udadzą. Spróbujcie koniecznie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Korniszony to inaczej ogórki konserwowe (bądź marynowane). Są bardzo lubianym przetworem. Dodaje się je do sałatek, kanapek czy jako przekąski imprezowe. Zastosowań jest wiele. Jak zrobić dobrą zalewę do korniszonów? Mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu ogórki będą pyszne. Receptura jest prosta i szybka w wykonaniu, a sam skład można łatwo dostosować pod swój gust.

W zalewie do korniszonów ważne są przyprawy. Sprawdź, co dodać, aby były pyszne

Podstawowe składniki zalewy do ogórków to:

  • woda - litry,
  • ocet -  3 / 4 szklanki,
  • cukier - pół szklanki,
  • sól - łyżka. 

Jeśli chcesz, możesz dodać bądź ująć cukru i octu. Pamiętaj tylko, że obu składników musi być po równo.

Natomiast przyprawy mogą być według uznania. Najczęściej do zalewy dodaje się takie zioła i warzywa:

  • marchew,
  • chrzan,
  • cebula,
  • czosnek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • koper (baldachy nasion),
  • gorczyca,
  • miód,
  • musztarda,
  • curry,
  • kurkuma,
  • chili,
  • pieprz.

Prosta zalewa do korniszonów. Tak przygotowana będzie idealna 

Przygotowanie zalewy zacznij od umycia i wydarzenia słoików. Potem postępuj według instrukcji:

  1. Umieść w słoikach ogórki - pionowo i ciasno, jaśniejszą stroną ku górze;
  2. Do słoików włóż wybrane warzywa i zioła;
  3. Przygotuj zalewę - zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Ewentualnie z odrobiną przypraw; 
    Uwaga - Niektóre dodatki (np. musztarda czy miód) należy dodać do zalewy na sam koniec;
  4. Gotową zalewą uzupełnij słoiki z warzywami i dobrze zakręć;
  5. Pasteryzuj przez 10 - 15 minut.

Smacznego;

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.