Czy agrest można zamrozić? Wykorzystaj te triki na przechowywanie owoców. Dzięki nim zachowają smak

Czy agrest można mrozić? Choć agrest nie jest już tak popularnym owocem jak kiedyś, to nadal bywa chętnie wykorzystywany w kuchni. Dodawany do wypieków czy kompotu nadaje całości kwaskowego smaku, a w połączeniu z malinami czy porzeczkami stanowi idealną, letnią kompozycję. Jeśli chcemy zachować, choć część tych owoców na jesienny i zimowy czas, warto wiedzieć, jak je zamrozić.
Zobacz wideo Ciągle się śpieszysz? Dopada cię stres? Jedz agrest

Ta roślina owocowa ma ponad 1500 odmian. Agrest można jeść zarówno prosto z krzaka, jak i jako dodatek do deserów, ciast czy dżemów wieloowocowych. To przepyszny element domowego kompotu. Aby zachować ten aromat, warto zamrozić trochę agrestu na jesienne i zimowe wieczory. 

Kompoty na wakacje. Zdjęcie ilustracyjne Kompoty - dlaczego warto je pić? Poznaj wyjątkowe i proste przepisy na domowe kompoty

Czy agrest można zamrozić? Jak przechować ulubione owoce na zimę?

Agrest jest źródłem witaminy C dlatego jeśli chcemy w naturalny sposób wzmocnić swoją odporność jesienią czy zimą, warto zamrozić te owoce. Jest kilka metod, które pozwolą zatrzymać smak lata oraz cenne właściwości.

Jak zamrozić agrest? Umieszczamy agrest w pojemniku i zasypujemy go cukrem w proporcjach około 30 gramów na kilogram owoców. Pozostawiamy w lodówce na około trzy godziny, aż agrest puści sok. Po tym czasie zamykamy szczelnie plastikowy pojemnik, lub przekładamy całość do specjalnego foliowego woreczka z klipsem. Wkładamy do zamrażarki. 

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dżem z agrestu i truskawek (zdjęcie ilustacyjne) Dżem z agrestu i truskawek - tradycyjna receptura babci

Jak mrozić agrest? Wypróbuj owoce w syropie

Agrest ma twardą skórkę, dlatego można go mrozić w syropie. Dzięki słodkiej otoczce owoce nie rozpadną się zaraz po rozmrożeniu. Aby przygotować odpowiednią konsystencję syropu, należy stosować odpowiednie proporcje.

  • kilogram agrestu,
  • litr wody,
  • 400 g cukru,
  • łyżka soku z cytryny.

Cukier należy rozpuścić w litrze wody, zagotować tworząc syrop, dodać sok z cytryny. Ostudzić. Chłodnym syropem zalewamy owoce umieszczone w plastikowym pojemniku. Wstawimy do lodówki na około osiem godzin. Po tym czasie wkładamy pudełko z agrestem do zamrażarki. 

Przecier z owoców. Czy agrest można mrozić w takiej formie?

Kolejną możliwością zachowania agrestu na zimowy czas jest zrobienie z niego owocowego przecieru. Najpierw należy oczyścić owoce, osuszyć ręcznikiem papierowym. Później wystarczy je zblendować i umieścić w pojemniczkach i włożyć do zamrażarki. 

Więcej o: