Ta roślina owocowa ma ponad 1500 odmian. Agrest można jeść zarówno prosto z krzaka, jak i jako dodatek do deserów, ciast czy dżemów wieloowocowych. To przepyszny element domowego kompotu. Aby zachować ten aromat, warto zamrozić trochę agrestu na jesienne i zimowe wieczory.
Agrest jest źródłem witaminy C dlatego jeśli chcemy w naturalny sposób wzmocnić swoją odporność jesienią czy zimą, warto zamrozić te owoce. Jest kilka metod, które pozwolą zatrzymać smak lata oraz cenne właściwości.
Jak zamrozić agrest? Umieszczamy agrest w pojemniku i zasypujemy go cukrem w proporcjach około 30 gramów na kilogram owoców. Pozostawiamy w lodówce na około trzy godziny, aż agrest puści sok. Po tym czasie zamykamy szczelnie plastikowy pojemnik, lub przekładamy całość do specjalnego foliowego woreczka z klipsem. Wkładamy do zamrażarki.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Agrest ma twardą skórkę, dlatego można go mrozić w syropie. Dzięki słodkiej otoczce owoce nie rozpadną się zaraz po rozmrożeniu. Aby przygotować odpowiednią konsystencję syropu, należy stosować odpowiednie proporcje.
Cukier należy rozpuścić w litrze wody, zagotować tworząc syrop, dodać sok z cytryny. Ostudzić. Chłodnym syropem zalewamy owoce umieszczone w plastikowym pojemniku. Wstawimy do lodówki na około osiem godzin. Po tym czasie wkładamy pudełko z agrestem do zamrażarki.
Kolejną możliwością zachowania agrestu na zimowy czas jest zrobienie z niego owocowego przecieru. Najpierw należy oczyścić owoce, osuszyć ręcznikiem papierowym. Później wystarczy je zblendować i umieścić w pojemniczkach i włożyć do zamrażarki.