Mandarynki - na zdrowie? Sprawdź koniecznie indeks glikemiczny i kaloryczność

Mandarynki to prosty pomysł na aromatyczną przekąskę, ale czy wiesz, ile można zjeść mandarynek dziennie? Sprawdź z nami mini przewodnik po świecie mandarynek dla tych, którzy cenią owocowe smaki, ale też skrupulatnie liczą kalorie.

Mandarynki: właściwości - ile jest zdrowia w tym małym owocu? 

Mandarynki na tle innych cytrusów wyróżniają się nie tylko słodszą nutą, ale też większą mocą witamin oraz naturalnych substancji. Te małe pomarańczowe owoce mają podobną do pomarańczy i grejpfrutów ilość witaminy C, ale ich tajną bronią jest nobiletyna. Ten flawonoid zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na miażdżycę i cukrzycę typu II. To oznacza, że mandarynki skutecznie wspierają walkę z otyłością. Właściwości mandarynek to także skuteczne wsparcie dla skóry oraz ochrona przed chorobami oczu dzięki obecności witaminy A. 

Ile kalorii ma mandarynka - czy sprawdzi się w roli lekkiej przekąski? 

Wiemy już, że ten niepozorny owoc może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, czas odpowiedzieć na pytanie, ile kalorii ma mandarynka?

Mandarynki należą do grupy niskokalorycznych owoców, 1 sztuka (ok. 60 g) dostarcza około 30 kcal plus 6 g węglowodanów, 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczów i 1,2 błonnika pokarmowego.  

Zobacz wideo Panelle - placuszki z ciecierzycy

Mandarynki: indeks glikemiczny - czy można jeść mandarynki na diecie? 

Indeks glikemiczny mandarynki wynosi 30, co oznacza, że osoby, które stosują dietę z niskim IG, mogą jeść mandarynki bez obaw, ale w odpowiedniej ilości. Ile można zjeść mandarynek dziennie i czy ich zbyt duża ilość może zaszkodzić? Kto zdecydowanie powinien uważać na pomarańczowe mini owoce? 

Ile można zjeść mandarynek dziennie i dlaczego należy zachować umiar i ostrożność 

Dwa owoce w zupełności wystarczą do zaspokojenia dziennej dawki na witaminę C, większa ilość mandarynek nie jest zalecana przede wszystkim kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Obecne w owocach chemikalia oraz naturalne bariery ochronne (szelak, miód pszczeli, wosk) używane do zachowania świeżości owoców w transporcie mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie dziecka, na przykład poprzez wywołanie alergii. Mandarynki należy spożywać więc w małych ilościach i dobrze oczyszczone. Przed spożyciem warto wyparzyć wcześniej skórkę owocu, nawet jeśli i tak później wyrzucimy ją do kosza, koniecznie do sekcji BIO. 

Mandarynki - przepis na napój korzenny 

Do przygotowania napoju wystarczy 1 duża sztuka mandarynki oraz cynamon. Zaczynamy od sparzenia owocu, następnie pozbywamy się skórki. W kolejnym kroku mandarynkę dzielimy na cząstki i ręcznie wyciskamy z niej sok. Na koniec wystarczy dodać szczyptę cynamonu. Taki eko napój posiada rozgrzewającą moc i może być stosowany alternatywnie do herbaty, gdy w mroźny dzień mamy ochotę na cytrusowe wspomnienie lata. 

Zobacz też: Zupa truskawkowa z makaronem to słodki smak wakacji. Zobacz, jak ją szybko i łatwo przygotować

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.