Dlaczego pierś z kaczki pieczona może być ulubionym daniem? Z pewnością stanowi ciekawą alternatywę dla o wiele bardziej popularnego kurczaka. Odpowiednio przygotowana i przypieczona tak, aby skórka była rumiana, może być popisowym daniem, na które czeka się z niecierpliwością nie tylko w święta. Jednocześnie jest to potrawa prosta i wymaga raczej znajomości pewnych przydatnych sposobów, niż kunsztu kulinarnego na poziomie programów kulinarnych znanych z telewizji.
Jak zrobić pierś z kaczki z piekarnika lub patelni? Podstawą jest dobrej jakości mięso. Jest to o tyle istotne, że tylko świetny produkt będzie można przyrządzić w taki sposób, aby był kruchy, soczysty i miał chrupiącą skórkę. Czy mięso z kaczki jest zdrowe? Niestety, ale problemem w jego przypadku jest dość duża zawartość tłuszczu. Najchudszą częścią jest właśnie pierś, która bez skóry posiada ok. 140 kcal w 100 g. To o wiele więcej od piersi z kurczaka czy indyka podanych bez skóry w tej samej ilości.
Poza tym pierś z kaczki posiada wysoką zawartość białka. Jest też w nim duża zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu i fosforu.
Co z tradycją kulinarną jeśli chodzi o przyrządzanie kaczego mięsa? Soczysta pierś z kaczki hodowlanej najprawdopodobniej pojawiała się na polskich stołach już w XI w. Wcześniej jadano ptactwo dzikie. Obecnie spożycie tego mięsa z roku na rok wzrasta. Niektóre dania, jak faszerowana wieprzowiną ''Kaczka po pomorsku'', trafiają na listę produktów regionalnych.
Jaki przepis na pierś z kaczki będzie najlepszy? W Internecie można spotkać się z różnymi daniami przyrządzanymi z tej części kaczego mięsa. Z pewnością bardzo wyraziste w smaku danie, powinno zostać przyrządzone w taki sposób, który wydobędzie z niego wszelkie zalety. Dobrym pomysłem może być tu wybór jednego z charakterystycznych dla polskiej kuchni przepisów nakazujących łączenie kaczki z jabłkami.
Jak przygotować smażoną pierś z kaczki z jabłkami? Czego potrzeba na dwie porcje tego smacznego i dość szybkiego w przygotowaniu dania? Niezbędne składniki to:
Przygotowanie piersi z kaczki należy zacząć od nacięcia skóry na nich. Należy to robić pod skosem tak, aby powstały kieszonki. Mięso naciera się solą, pieprzem i majerankiem. Następnie trzeba je odstawić na godzinę po to, żeby przeszło przyprawami.
Następnie piersi należy smażyć na patelni z obu stron bez dodatku tłuszczu, zaczynając od strony ze skórą (ok. 7 minut na stronie ze skórą, 5 na drugiej). Następnie trzeba mięso odłożyć na kilka minut.
Na patelni należy rozgrzać masło. Następnie dodaje się jabłka majeranek, sól i cukier do smaku. Jabłka powinny zezłocić się na średnim ogniu. Piersi przed podaniem należy pociąć w paski. Podaje się je na podsmażonych jabłkach. Dodatkiem mogą być smażone kopytka lub pieczone ziemniaki.
Zobacz też: Rolady z ciasta francuskiego. Prosto, tanio, smacznie i szybko, czyli najlepszy obiad gotowy w kilka chwil