Krewetki z czosnkiem. Jak zrobić owoce morza? Najbardziej cenione są proste sposoby ich przyrządzania

Krewetki z czosnkiem to prosty i smaczny przepis na owoce morze. Można go zresztą modyfikować według własnych upodobań. Na co w szczególności trzeba zwrócić uwagę podczas przyrządzania krewetek?

Krewetki na maśle z czosnkiem: proste, ale smaczne danie w kilku wariantach

Dlaczego tak cenimy sobie krewetki na maśle z czosnkiem? Przede wszystkim chodzi tu o to, że w kuchni bardzo cenione są krewetki. Najczęściej dostępne są skorupiaki mrożone, które poddano wstępnej obróbce, rzadziej można dostać egzemplarze świeże o znacznie lepszych walorach smakowych. 

Znawcy owoców morza są przekonani co do jednego: owoce morza nie lubią zbyt mocnych smaków, intensywnych przypraw i długotrwałej obróbki termicznej. Stąd okazuje się, że najbardziej cenione są proste sposoby ich przyrządzania, które pozwalają wydobyć z tego produktu pełnię smaku. 

Przepis na krewetki z czosnkiem: podstawowe zasady

Jaki przepis na krewetki z czosnkiem wybrać? Opcji mamy przynajmniej kilka, ale warto trzymać się przy tym podstawowych zasad. Nade wszystko należy pamiętać o tym, że krewetki należy smażyć, gotować lub grillować bardzo krótko. Czas jest uzależniony od wielkości owoców morza, ale zwykle jest to ok. 1,5 minuty z każdej strony. Zbyt długa obróbka termiczna sprawi, że nabiorą konsystencji gumy i staną się niesmaczne. 

Drugą ważną kwestią jest wybór owoców morza odpowiedniej jakości. Przede wszystkim powinny być bezwonne. Świeże powinny mieć lekko szary kolor, po wstępnej obróbce może być on różowy. Cenne jest przygotowanie krewetek jeszcze tego samego dnia, bo mają tendencję do szybkiego psucia się. 

Przygotowanie krewetek polega na usunięciu przewodu pokarmowego, pancerzyka, głowy i wąsików. Owoce morza należy też dokładnie opłukać. Z reguły nie zdejmuje się ogonków, bo mają pozytywny wpływ na smak potrawy.

Zobacz wideo Przepis na krewetki z warzywami w sosie curry

Owoce morza na maśle z czosnkiem i pietruszką

Jak przygotować krewetki w prosty sposób? Ciekawym pomysłem będą owoce morza na maśle z czosnkiem i pietruszką. Jakie produkty należy zgromadzić? Oczywiście podstawą będzie ok. 500 g świeżych lub mrożonych krewetek. Dokładny skład dania to:

  • krewetki świeże lub mrożone - 500 g;
  • białe wino (wytrawne) - 250 ml;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • masło - 2 - 3 łyżki;
  • natka pietruszki - pęczek;
  • papryka słodka lub chili - szczypta;
  • sól do smaku.

Owoce morza na maśle z czosnkiem i pietruszką to danie jednocześnie bardzo proste i wykwintne. Dobrze przyrządzone, może zrobić duże wrażenie na gościach i domownikach. 

Gotowanie zaczyna się od opisywanego przygotowania krewetek. Po obraniu ich z niejadalnych części i opłukaniu można przystąpić do rozgrzewania masła na patelni. Najpierw trzeba podsmażyć na niej przez ok. 1 minutę czosnek tak, aby się jednak nie spalił. 

Następnie dodaje się krewetki i doprawia się je solą i chili lub papryką do smaku. Po ok. 2  minutach smażenia należy wlać na patelnię wino białe wytrawne. Przy zwiększonym ogniu należy całość gotować dotąd, aż poziom wina zredukuje się o połowę. Na koniec danie posypuje się posiekaną natką pietruszki. 

Owoce morza na maśle z czosnkiem i winem. Z czym je podawać?

Owoce morza na maśle z czosnkiem i winem są już gotowe. Z czym warto je podawać? Najprostszym sposobem jest podawanie krewetek z grzankami domowej roboty, które także mogą być naczosnkowane. Alternatywą jest posłużenie się makaronem. 

Zobacz też: Wyglądają jak pazury, ale uchodzą za przysmak. Próbowaliście kiedyś kaczenic?

Więcej o: