Sos cezar - domowe przepisy na pyszny sos, który odmieni smak sałatki

Sos cezar to jeden z najbardziej popularnych sosów sałatkowych. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jak go zrobić? Przedstawiamy dwie sprawdzone receptury.

Sos do sałatki cezar - z czego możecie go zrobić?

Sos do sałatki cezar to wbrew pozorom niezwykle prosty w wykonaniu dodatek, a przy tym naprawdę dobry. Możemy wykonać go z produktów, które zazwyczaj mamy w naszej lodówce. Nie wliczając w to sardeli, ale z drugiej strony składnik ten znajdziemy niemalże w każdym większym sklepie spożywczym. Zatem nie powinno być problemów z zakupami. O pozostałych składnikach i sposobie wykonania dowiecie się z dalszej części artykułu.

Sos cezar: składniki, czyli co dodajemy do kultowej sałatki cezar

Składniki na sos cezar to między innymi majonez, czosnek, musztarda i sardele. Oczywiście sos tego typu można przyrządzić na kilka sposobów. Poniżej podamy dwa przepisy, z jakich będziecie mogli skorzystać. Będą to warianty z sosem Worcestershire lub bez.

Sos cezar - przepis z Worcestershire:

Składniki:

  • około 5 łyżek majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • około 2 łyżeczek sosu Worcestershire
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać do niego majonez, musztardę, sos Worcestershire, sok z cytryny oraz starty ser.
  3. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami i ponownie wymieszać.
  4. Przed podaniem odstawić do lodówki.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka cezar bez sosu Worcestershire - sprawdź, jak ją przyrządzić

Sałatka cezar bez sosu Worcestershire to wersja nieco zmodyfikowana, ale równie dobra. Przejdźmy zatem do wykonania. 

Składniki na sos:

  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • około 80 gramów parmezanu
  • 2-3 filety z sardeli (anchois)
  • 3 ząbki czosnku
  • około 350 ml oleju roślinnego

Wykonanie sosu:

  1. Czosnek obrać.
  2. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, z wyjątkiem oleju.
  3. Następnie delikatnie zmiksować. Stopniowo dolewając olej.

Składniki na sałatkę:

  • około 300-400 gramów filetu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • połowa sałaty rzymskiej
  • około 8 łyżek sera parmezanu
  • kawałek bagietki - na grzanki

Wykonanie:

  1. Mięso umyć i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Przyprawić do smaku i smażyć na patelni grillowej. W międzyczasie dołożyć oliwę. Później zdjąć z ognia.
  3. Na patelni po kurczaku umieścić pokrojoną w kostkę bagietkę i chwilę zarumienić.
  4. Sałatę umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać połowę sosu. Dołożyć mięso, starty ser, grzanki. Wymieszać i dodać resztę sosu.
  5. Sałatka z sosem cezar jest gotowa.

Zobacz też: Sos musztardowy do sałatki - poznaj wyjątkowe przepisy na dressingi. Nietypowy składnik odmieni smak sosu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.