Sos do sałatki cezar - z czego możecie go zrobić?
Sos do sałatki cezar to wbrew pozorom niezwykle prosty w wykonaniu dodatek, a przy tym naprawdę dobry. Możemy wykonać go z produktów, które zazwyczaj mamy w naszej lodówce. Nie wliczając w to sardeli, ale z drugiej strony składnik ten znajdziemy niemalże w każdym większym sklepie spożywczym. Zatem nie powinno być problemów z zakupami. O pozostałych składnikach i sposobie wykonania dowiecie się z dalszej części artykułu.
Sos cezar: składniki, czyli co dodajemy do kultowej sałatki cezar
Składniki na sos cezar to między innymi majonez, czosnek, musztarda i sardele. Oczywiście sos tego typu można przyrządzić na kilka sposobów. Poniżej podamy dwa przepisy, z jakich będziecie mogli skorzystać. Będą to warianty z sosem Worcestershire lub bez.
Sos cezar - przepis z Worcestershire:
Składniki:
- około 5 łyżek majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- około 2 łyżeczek sosu Worcestershire
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Dodać do niego majonez, musztardę, sos Worcestershire, sok z cytryny oraz starty ser.
- Całość dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami i ponownie wymieszać.
- Przed podaniem odstawić do lodówki.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Sałatka cezar bez sosu Worcestershire - sprawdź, jak ją przyrządzić
Sałatka cezar bez sosu Worcestershire to wersja nieco zmodyfikowana, ale równie dobra. Przejdźmy zatem do wykonania.
Składniki na sos:
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki octu winnego
- około 80 gramów parmezanu
- 2-3 filety z sardeli (anchois)
- 3 ząbki czosnku
- około 350 ml oleju roślinnego
Wykonanie sosu:
- Czosnek obrać.
- Wszystkie składniki wrzucić do blendera, z wyjątkiem oleju.
- Następnie delikatnie zmiksować. Stopniowo dolewając olej.
Składniki na sałatkę:
- około 300-400 gramów filetu drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- połowa sałaty rzymskiej
- około 8 łyżek sera parmezanu
- kawałek bagietki - na grzanki
Wykonanie:
- Mięso umyć i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Przyprawić do smaku i smażyć na patelni grillowej. W międzyczasie dołożyć oliwę. Później zdjąć z ognia.
- Na patelni po kurczaku umieścić pokrojoną w kostkę bagietkę i chwilę zarumienić.
- Sałatę umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać połowę sosu. Dołożyć mięso, starty ser, grzanki. Wymieszać i dodać resztę sosu.
- Sałatka z sosem cezar jest gotowa.
Zobacz też: Sos musztardowy do sałatki - poznaj wyjątkowe przepisy na dressingi. Nietypowy składnik odmieni smak sosu