Kuchnia francuska słynie z potraw, które wydają nam się dziwnie. Nie wszyscy chcemy próbować żabich udek lub ślimaków. Są jednak dania, które wywołują o wiele mniej kontrowersji. Przykładem jest zupa cebulowa. Przepis, który publikujemy, pomoże wam w jej przygotowaniu. Idealnie komponuje się z dodatkiem startego sera lub ciepłymi grzankami z czosnkiem.
Zobacz wideo
Quritto z kurczakiem
Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zupa cebulowa - przepis. Zacznij od przygotowania produktów
Z tych składników wyczarujesz coś wyjątkowego:
- 900 g cebuli,
- dwie łyżki masła,
- dwie łyżki oliwy,
- litr bulionu wołowego,
- 250 ml wytrawnego wina,
- 60 ml brandy, koniaku lub sherry,
- sól, pieprz.
Dodatkowo:
- pokrojona na kromki bagietka,
- ząbek czosnku,
- 150 g sera żółtego,
- świeży tymianek (opcjonalnie).
Zupa cebulowa - przepis na francuskie danie w twojej kuchni
- Zacznij od przygotowania bulionu wołowego. Recepturę znajdziesz tutaj.
- Cebulę obierz i posiekaj w półplasterki. Wrzuć warzywo na rozgrzaną patelnię (wcześniej wlej na nią oliwę z masłem) i podsmażaj ją na średnim ogniu przez 25 minut. W tym czasie cebula powinna się skarmelizować.
- Zwiększ ogień i wlej wino. Wymieszaj, gotuj przez trzy minuty, a następnie dodaj gorący bulion. Przykryj garnek pokrywką. Całość gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj brandy, koniak lub sherry i jeszcze chwilę trzymaj naczynie na ogniu.
- Bagietki opiekaj na złoty kolor w piekarniku. Grzanki nacieraj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
- Zupę przelej do żaroodpornego naczynia. Przykryj ją grzankami startym serem. Zapiekaj w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu, w którym ser się roztopi.