-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa cebulowa. Przepis na słynną potrawę francuskiej kuchni. Kluczowe jest zapiekanie
Zupa cebulowa. Przepis na słynną potrawę francuskiej kuchni. Kluczowe jest zapiekanie
Chcesz sprawdzić, jak smakuje zupa cebulowa? Przepis sprawi, że poznasz jedno z popularniejszych dań z kuchni francuskiej. Koniecznie podawaj ją z upieczonymi kilka chwil wcześniej czosnkowymi bagietkami.
Kuchnia francuska słynie z potraw, które wydają nam się dziwnie. Nie wszyscy chcemy próbować żabich udek lub ślimaków. Są jednak dania, które wywołują o wiele mniej kontrowersji. Przykładem jest zupa cebulowa. Przepis, który publikujemy, pomoże wam w jej przygotowaniu. Idealnie komponuje się z dodatkiem startego sera lub ciepłymi grzankami z czosnkiem.
Zobacz wideo Quritto z kurczakiem
Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zupa cebulowa - przepis. Zacznij od przygotowania produktów
Z tych składników wyczarujesz coś wyjątkowego:
- 900 g cebuli,
- dwie łyżki masła,
- dwie łyżki oliwy,
- litr bulionu wołowego,
- 250 ml wytrawnego wina,
- 60 ml brandy, koniaku lub sherry,
- sól, pieprz.
Dodatkowo:
- pokrojona na kromki bagietka,
- ząbek czosnku,
- 150 g sera żółtego,
- świeży tymianek (opcjonalnie).
Zupa cebulowa - przepis na francuskie danie w twojej kuchni
- Zacznij od przygotowania bulionu wołowego. Recepturę znajdziesz tutaj.
- Cebulę obierz i posiekaj w półplasterki. Wrzuć warzywo na rozgrzaną patelnię (wcześniej wlej na nią oliwę z masłem) i podsmażaj ją na średnim ogniu przez 25 minut. W tym czasie cebula powinna się skarmelizować.
- Zwiększ ogień i wlej wino. Wymieszaj, gotuj przez trzy minuty, a następnie dodaj gorący bulion. Przykryj garnek pokrywką. Całość gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj brandy, koniak lub sherry i jeszcze chwilę trzymaj naczynie na ogniu.
- Bagietki opiekaj na złoty kolor w piekarniku. Grzanki nacieraj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
- Zupę przelej do żaroodpornego naczynia. Przykryj ją grzankami startym serem. Zapiekaj w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu, w którym ser się roztopi.