Zupa cebulowa. Przepis na słynną potrawę francuskiej kuchni. Kluczowe jest zapiekanie

Chcesz sprawdzić, jak smakuje zupa cebulowa? Przepis sprawi, że poznasz jedno z popularniejszych dań z kuchni francuskiej. Koniecznie podawaj ją z upieczonymi kilka chwil wcześniej czosnkowymi bagietkami.

Kuchnia francuska słynie z potraw, które wydają nam się dziwnie. Nie wszyscy chcemy próbować żabich udek lub ślimaków. Są jednak dania, które wywołują o wiele mniej kontrowersji. Przykładem jest zupa cebulowa. Przepis, który publikujemy, pomoże wam w jej przygotowaniu. Idealnie komponuje się z dodatkiem startego sera lub ciepłymi grzankami z czosnkiem

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zupa cebulowa - przepis. Zacznij od przygotowania produktów

Z tych składników wyczarujesz coś wyjątkowego:

  • 900 g cebuli,
  • dwie łyżki masła,
  • dwie łyżki oliwy,
  • litr bulionu wołowego,
  • 250 ml wytrawnego wina,
  • 60 ml brandy, koniaku lub sherry,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • pokrojona na kromki bagietka,
  • ząbek czosnku,
  • 150 g sera żółtego,
  • świeży tymianek (opcjonalnie).

Zupa cebulowa - przepis na francuskie danie w twojej kuchni

  1. Zacznij od przygotowania bulionu wołowego. Recepturę znajdziesz tutaj.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w półplasterki. Wrzuć warzywo na rozgrzaną patelnię (wcześniej wlej na nią oliwę z masłem) i podsmażaj ją na średnim ogniu przez 25 minut. W tym czasie cebula powinna się skarmelizować.
  3. Zwiększ ogień i wlej wino. Wymieszaj, gotuj przez trzy minuty, a następnie dodaj gorący bulion. Przykryj garnek pokrywką. Całość gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj brandy, koniak lub sherry i jeszcze chwilę trzymaj naczynie na ogniu.
  4. Bagietki opiekaj na złoty kolor w piekarniku. Grzanki nacieraj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
  5. Zupę przelej do żaroodpornego naczynia. Przykryj ją grzankami startym serem. Zapiekaj w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu, w którym ser się roztopi. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA