Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Sernik na zimno z owocami
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne ciasto i jesteś miłośnikiem porzeczek, to jesteś w dobrym miejscu. Sernik z porzeczkami jest naprawdę pyszny, a do tego całkiem prosto i szybko się go robi. Nie wymaga też pieczenia. Jest jedynie trochę czasochłonny, więc trzeba być cierpliwym. Ale naprawdę warto. Przekonajcie się sami.
Sernik na zimno. Przepis, który zrobisz w 15 minut
Sernik z porzeczkami ma podobny skład jak tradycyjny wypiek. Zobacz, czego potrzebujesz
Składniki sernika porzeczkowego:
Spód:
- ciastka (najlepiej herbatniki) - opakowanie,
- masło - pół kostki.
Masa serowa:
- twaróg (mielony) - pół kilograma,
- śmietana kremówka - pół szklanki,
- cukier (drobny) - pół szklanki,
- żelatyna - 2 łyżki,
- woda do rozrobienia żelatyny.
Warstwa porzeczkowa:
- porzeczki (czerwone lub czarne) - ćwierć kilograma,
- galaretka (czerwona) - opakowanie.
Sernik na spodzie brownie. Przepis z kajmakiem lub czekoladą
Przygotowanie sernika porzeczkowego nie wymaga pieczenia. Jest też szybkie
Sernik porzeczkowy składa się z trzech warstw, które robi się po kolei. Samo przygotowanie nie powinno nastręczyć problemów:
- Zacznij od spodu - zblenduj ciastka i wymieszaj z masłem na jednolitą masę;
- Umieść masę ciasteczkową na dnie formy. Schłódź w lodówce;
- Zrób masę serową - zmiksuj twaróg z cukrem i śmietaną kremówką;
- Żelatynę rozrób z wodą i połącz z masą serową;
- Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i znów włóż do lodówki;
- Zrób czerwoną galaretkę i zostaw do lekkiego przestygnięcia;
- Porzeczki umyj, osusz i odszypułkuj;
- Na masę serową wyłóż warstwę porzeczek i zalej galaretką;
- Schłódź cały sernik porzeczkowy w lodówce.
Smacznego!