Sernik z porzeczkami - letnia wariacja na temat uwielbianego wypieku. Na pewno zaskoczy gości

Sernik z porzeczkami jest ciekawym połączeniem tradycyjnego ciasta z mniej popularnymi, lekko kwaśnymi owocami. Na pewno zasmakuje domownikom i gościom

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sernik na zimno z owocami

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne ciasto i jesteś miłośnikiem porzeczek, to jesteś w dobrym miejscu. Sernik z porzeczkami jest naprawdę pyszny, a do tego całkiem prosto i szybko się go robi. Nie wymaga też pieczenia. Jest jedynie trochę czasochłonny, więc trzeba być cierpliwym. Ale naprawdę warto. Przekonajcie się sami.

Pyszny sernik na zimno na serkach homogenizowanychSernik na zimno. Przepis, który zrobisz w 15 minut

Sernik z porzeczkami ma podobny skład jak tradycyjny wypiek. Zobacz, czego potrzebujesz

Składniki sernika porzeczkowego:

Spód:

  • ciastka (najlepiej herbatniki) - opakowanie,
  • masło - pół kostki.

Masa serowa:

  • twaróg (mielony) - pół kilograma,
  • śmietana kremówka - pół szklanki,
  • cukier (drobny) - pół szklanki,
  • żelatyna - 2 łyżki,
  • woda do rozrobienia żelatyny.

Warstwa porzeczkowa:

  • porzeczki (czerwone lub czarne) - ćwierć kilograma,
  • galaretka (czerwona) - opakowanie.

Sernik brownie z polewą czekoladowąSernik na spodzie brownie. Przepis z kajmakiem lub czekoladą

Przygotowanie sernika porzeczkowego nie wymaga pieczenia. Jest też szybkie

Sernik porzeczkowy składa się z trzech warstw, które robi się po kolei. Samo przygotowanie nie powinno nastręczyć problemów:

  1. Zacznij od spodu - zblenduj ciastka i wymieszaj z masłem na jednolitą masę;
  2. Umieść masę ciasteczkową na dnie formy. Schłódź w lodówce;
  3. Zrób masę serową - zmiksuj twaróg z cukrem i śmietaną kremówką;
  4. Żelatynę rozrób z wodą i połącz z masą serową;
  5. Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i znów włóż do lodówki;
  6. Zrób czerwoną galaretkę i zostaw do lekkiego przestygnięcia;
  7. Porzeczki umyj, osusz i odszypułkuj;
  8. Na masę serową wyłóż warstwę porzeczek i zalej galaretką;
  9. Schłódź cały sernik porzeczkowy w lodówce.

Smacznego!