Jagodzianki - przepis babci. Będą rozpływać się w ustach, ale ważny jest typ mąki

Jagodzianki to najlepsza rzecz, jaką możemy upiec w swoich kuchniach. Przepis babci jak zwykle niezawodny, a jagodzianki wychodzą mięciutkie i delikatne. Warto jednak pamiętać o dwóch ważnych rzeczach - temperaturze mleka i typie mąki.
Zobacz wideo

Domowe jagodzianki to smak wakacyjnej beztroski. Ich zapach od razu przypomina nam chwile dzieciństwa, kiedy letnie dni spędzaliśmy na zabawie z przyjaciółmi, a po powrocie do domu czekał na nas talerz pysznych mięciutkich bułeczek obficie polanych słodkim lukrem. Dziś bez problemu odtworzysz ten smak, a my zdradzimy ci najlepszy przepis na jagodzianki - babcie wiedzą, jak zrobić je najlepiej. Wystarczy, że kupisz mąkę pszenną typu 650 i dopilnujesz, by mleko nie miało więcej niż 40 stopni Celsjusza.

Jagodzianki - przepis babci

Składniki:

  • 30 dag drożdży
  • 500 g mąki pszennej typu 650
  • 250 ml mleka 
  • 100 g cukru do wypieków
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 300 g jagód
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jagodzianki - sposób wykonania

  1. Przygotuj rozczyn. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru oraz wlej połowę mleka. Wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj żółtka oraz pozostały cukier i za pomocą miksera ubij na puszystą, jasną masę. Masło rozpuść i pozostaw, by nieco przestygło.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, u bite żółtka i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj płynne masło. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od rąk, miskę przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia. Musi podwoić swoja objętość, to może zająć nawet do 1,5 godziny.
  4. Przygotuj nadzienie. Umyte i osuszone jagody przełóż do miski. Zasyp je cukrem pudrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. 
  5. Kiedy twoje ciasto już wyrosło, przełóż je na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Następnie uformuj z niego wałek i podziel na 16-18 części. Każdą z nich uformuj dłońmi w kształt kuli i lekko ją spłaszcz. Na środek każdej z nich połóż porcję nadzienia. Następnie szczelnie zlep bułeczki i ułóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na pół godziny, by jeszcze lekko podrosły.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Jagodzianki piecz przez ok. 15-20 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Takie jagodzianki to prawdziwe niebo w gębie, nie ma się zatem co dziwić, że znikają błyskawicznie. Jeśli chcesz powrócić na chwilę do smaków dzieciństwa, koniecznie wypróbuj przepis babci na jagodzianki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.