Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z charakterystycznych dla sezonu letniego warzyw jest oczywiście cukinia. Ten niesamowicie smaczny i zdrowy produkt, to składnik wielu dań, który świetnie smakuje także w pojedynkę. Wystarczy kilka minut, by go przygotować, a efekt jest niezwykle smaczny.
Upalne dni powodują, że apetyt spada, a ciężkie potrawy chętnie zastępujemy lekkimi, orzeźwiającymi i pełnymi witamin. Warto więc rozważyć przygotowanie placków z cukinii, która jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także zdrowa. Warzywo zawiera też sporo witamin i minerałów. 100 gramów surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, a taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal.
Zielone racuchy z cukinii są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zetrzeć warzywa, połączyć z resztą składników i odpowiednio doprawić i gotowe! Efekt szybkiego posiłku potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet największych smakoszy. Smak podkreślą dodatki takie jak śmietana, jogurt, autorski sos, czy świeże zioła.
Składniki:
Sposób przygotowania: