Placki z cukinii - przepis idealny na letni i lekki obiad. Smakują obłędnie z dodatkiem śmietany

Placki z cukinii to przepis idealny na lekki, letni obiad. Bazowy składnik, którym jest cukinia, jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i zdrowy, a odpowiednio dobrane dodatki podkreślą całość i nadadzą plackom wyjątkowego charakteru. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt wyjątkowo smaczny.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z charakterystycznych dla sezonu letniego warzyw jest oczywiście cukinia. Ten niesamowicie smaczny i zdrowy produkt, to składnik wielu dań, który świetnie smakuje także w pojedynkę. Wystarczy kilka minut, by go przygotować, a efekt jest niezwykle smaczny. 

Placki z cukiniiPlacki z cukinii - przepis. Warzywny odzysk z rosołu idealnie podkreśli ich smak

Placki z cukini - letni rarytas na talerzu

Upalne dni powodują, że apetyt spada, a ciężkie potrawy chętnie zastępujemy lekkimi, orzeźwiającymi i pełnymi witamin. Warto więc rozważyć przygotowanie placków z cukinii, która jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także zdrowa. Warzywo zawiera też sporo witamin i minerałów. 100 gramów surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, a taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal.

Zielone racuchy z cukinii są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zetrzeć warzywa, połączyć z resztą składników i odpowiednio doprawić i gotowe! Efekt szybkiego posiłku potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet największych smakoszy. Smak podkreślą dodatki takie jak śmietana, jogurt, autorski sos, czy świeże zioła. 

Zobacz wideo Delikatne placki z cukinii z mozzarellą

Przepis na zielone placki z cukinii

Składniki: 

  • 6 niedużych, młodych cukinii,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki, szczypiorku, bazylii i koperku,
  • 4 łyżki pszennej mąki
  • jajko,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy na bok, aż warzywo puści soki, a następnie odsączamy z nadmiaru płynu.
  2. Marchewkę i ziemniaki również obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Warzywa przekładamy do osobnych misek. Bulwy także odciskamy z nadmiaru wody. 
  3. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekane zioła, mąkę i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy ręką. 
  4. Placki z cukinii smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 
  5. Zielone racuchy podajemy z ziołowym jogurtem lub kleksem śmietany. 
Więcej o: