Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory to smak lata zamknięty w słoiku, po który możemy sięgnąć w dowolnym momencie. Najczęściej przygotowujemy je z sezonowych warzyw i owoców. Największą popularnością cieszą się oczywiście ogórki, które możemy przygotować na wiele rozmaitych sposobów.
Ogórki konserwowe w aromatycznej zalewie
Niewielkie, chrupiące ogórki to nieodłączny element sałatek, dodatek do obiadu, czy składnik kanapek, a także najlepsza warzywna przekąska.
Kluczowe w przygotowaniu są odpowiednie proporcje zalewy, w której skład wchodzi woda, ocet, sól i cukier. Nie może zabraknąć także aromatycznych dodatków takich jak korzeń chrzanu, pieprz, czosnek, czy gorczyca. Wybór odpowiednich ogórków także jest bardzo istotny. Warto postawić na te mniejsze, bez skaz i przebarwień. Fani bardziej wyrazistych smaków mogą skusić się także na dodatek papryczki chilli. Pikantny akcent nie zdominuje smaku, a nada mu ciekawy i wyrazisty aromat.
Zobacz wideo
Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą
Ogórki konserwowe - przepis na rarytas zamknięty w słoiku
Składniki:
- 3 kg niedużych ogórków gruntowych,
- 8 ząbków czosnku,
- 8 listków laurowych,
- 8 łodyg kopru wraz z baldachami,
- 4 łyżki gorczycy,
- korzeń chrzanu,
- ziarna pieprzu,
- ziele angielskie (ok. 10 sztuk).
Składniki zalewy:
- 1,5 l wody,
- 500 ml octu spirytusowego,
- 2 łyżki soli,
- 4 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od dokładnego umycia, sparzenia i osuszenia słoików.
- Przygotowujemy zalewę - do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy sól i cukier, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość mieszamy i wstawiamy na palnik. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, gotujemy przez 10 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia - ważne, by nie modyfikować proporcji.
- Do każdego ze słoików dodajemy dwa przekrojone na pół ząbki czosnku, dwie łodygi kopru oraz dwa kawałki korzenia chrzanu.
- Dokładnie umyte ogórki układamy pionowo w słoikach - pamiętajmy, by były ściśnięte - to zapobiegnie wypływaniu. Następnie dodajemy łyżkę gorczycy, i zalewamy zalewą. Ważne by w każdej porcji znalazły się dwa liście laurowe i kilka kulek ziela anielskiego.
- Szczelnie zamknięte słoiki poddajemy pasteryzacji. Na dno dużego ranka wkładamy bawełnianą ściereczkę, na której układamy słoiki, tak, by się nie stykały. Całość zalewamy wodą do ok. 3/4 wysokości. Zagotowujemy na małym ogniu - od momentu, kiedy woda zawrze, gotujemy jeszcze 10 minut. Słoiki wyciągamy, całkowicie chłodzimy i przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.