Pasztet z cukinii - przepis. Przepyszny odpowiednik wyrobu z mięsa. Rozpływa się w ustach

Pasztet z cukinii - przepis na fantastyczny odpowiednik mięsnego pasztetu. Istna bomba witaminowa. Wygląda rewelacyjnie, smakuje obłędnie i rozpływa się w ustach. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu.

Pasztet z cukinii to pyszny warzywny przysmak, który warto przygotować jeszcze tego lata. Cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko wegetarian, ale również osób jedzących mięso i szukających ciekawych alternatyw, które mogą włączyć do swojego jadłospisu. Jak przygotować pasztet z cukinii? Oto prosty przepis.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Pasztet z cukinii - przepis. Marchewka to klucz do sukcesu

Składniki:

  • 4 małe cukinie,
  • pół szklanki kaszy manny lub bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka.

Przepis na pasztet z cukinii. Tak przygotujesz warzywny przysmak

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię oraz marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i odstaw na 10 minut. Następnie odsącz warzywa z nadmiaru wody. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju.
  2. Cukinię połącz z resztą składników i wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj kaszę mannę lub bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Oddziel żółtka od białek, z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy z reszty składników.
  4. Wymieszaj wszystko z pianą z białek, a następnie dodaj żółtka. Dodaj również pół szklanki oleju oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przełóż do aluminiowej lub silikonowej foremki-pasztetówki. Jeśli wybierzesz aluminiową, to wyłóż ją papierem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę.

Pasztet z cukinii - z czym go jeść?

Pasztet z cukinii smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie idealnie pasował do chrupkiego, ciepłego pieczywa. Doskonale komponować się będzie ze świeżym pomidorem lub ogórkiem kiszonym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.