Pasztet z cukinii to pyszny warzywny przysmak, który warto przygotować jeszcze tego lata. Cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko wegetarian, ale również osób jedzących mięso i szukających ciekawych alternatyw, które mogą włączyć do swojego jadłospisu. Jak przygotować pasztet z cukinii? Oto prosty przepis.
Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Pasztet z cukinii - przepis. Marchewka to klucz do sukcesu
Składniki:
- 4 małe cukinie,
- pół szklanki kaszy manny lub bułki tartej,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- papryka słodka.
Przepis na pasztet z cukinii. Tak przygotujesz warzywny przysmak
Sposób przygotowania:
- Cukinię oraz marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i odstaw na 10 minut. Następnie odsącz warzywa z nadmiaru wody. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju.
- Cukinię połącz z resztą składników i wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj kaszę mannę lub bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Oddziel żółtka od białek, z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy z reszty składników.
- Wymieszaj wszystko z pianą z białek, a następnie dodaj żółtka. Dodaj również pół szklanki oleju oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przełóż do aluminiowej lub silikonowej foremki-pasztetówki. Jeśli wybierzesz aluminiową, to wyłóż ją papierem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę.
Pasztet z cukinii - z czym go jeść?
Pasztet z cukinii smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie idealnie pasował do chrupkiego, ciepłego pieczywa. Doskonale komponować się będzie ze świeżym pomidorem lub ogórkiem kiszonym.