Zupa kurkowa - przepis na najlepsze danie z grzybów. Sezonowy rarytas gości już na naszych stołach

Zupa kurkowa - przepis na to danie warto wypróbować właśnie teraz. Pomimo iż sezon na grzyby jeszcze się na dobre nie rozpoczął, na bazarkach i straganach pojawiły się już pierwsze kurki. Jak przygotować z nich kremowy i delikatny bulion z dodatkiem warzyw?

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pośród miłośników grzybów znajdziemy wiele osób, którzy polecają kurki. To wszystko dzięki wyjątkowemu smakowi i smacznej, chrupkiej konsystencji tych grzybów.

Kolejną zaletą kurek jest to, że można je przygotować na rozmaite sposoby, świetnie smakują zarówno w jajecznicy, jak i z makaronami czy w zalewie. Nie można jednak zapomnieć o klasycznym przepisie na zupę kurkową

Zupa kurkowaZupa ze świeżych grzybów potrzebna na już? Zupa kurkowa to hit jesieni [PRZEPIS]

Zupa kurkowa - przepis na letni rarytas

Kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, od dawna cenione są za niepowtarzalny smak i aromat. Chętnie dodajemy je do sosów, makaronów, past i zup. Zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Kurki to źródło błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości, a także przyspiesza metabolizm. W porównaniu z innymi grzybami są znacznie szybciej trawione, dlatego rzadko wywołują objawy niestrawności, takie jak ból brzucha czy zgaga.

Poza wieloma zaletami dla naszego organizmu kurki są także wyjątkowo smaczne. Wystarczy podsmażyć je na maśle, by uzyskać niesamowitą przystawkę lub dodatek do dania. Warto pokusić się także o przygotowanie zupy z tych grzybów. 

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

Przepis na aromatyczną zupę kurkową

Składniki:

  • 400 g kurek,
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2-3 łyżki masła,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • marchewka,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 100 ml śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy dokładnie umyte i oczyszczone kurki. Grzyby warto także pokroić na mniejsze kawałki. Całość dusimy ok. 15 minut, co jakiś czas dodajemy odrobinę masła. 
  2. Gdy kurki zmiękną, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i podsmażamy przez około pięć minut. 
  3. Dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i wszystko zalewamy bulionem.
  4. Zupę pozostawiamy na małym ogniu przez około godzinę. Im dłużej będziemy ją gotować, tym większy aromat wydobędziemy z grzybów. 
  5. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, a całość doprawiamy do smaku. 
  6. Zupę zabielamy śmietaną, posypujemy ulubioną zieleniną i gotowe! 
Więcej o: