Ogórki po królewsku, czyli przepis obowiązkowy na liście przetworów. Przyda się miód

Ogórki po królewsku są nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu, ale także świetną przekąską i składnikiem kanapek czy burgerów. Przepis jest prosty, ale kluczową rolę odgrywa zalewa. Żeby ogórki wyszły idealne, nie zapomnij o miodzie.
Zobacz wideo

Ogórki po królewsku to jeden z łatwiejszych przepisów na domowe przetwory. Wychodzą delikatne, chrupiące i z pewnością warto przepis pomnożyć co najmniej dwukrotnie, bo ogórki znikają już przed początkiem zimy. Oto sprawdzona receptura na ogórki po królewsku - nazwa mówi sama za siebie.

Ogórki po królewsku - przepis

Składniki i proporcje na pięć słoików o pojemności 500 ml

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych (średnich lub mniejszych)
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 szklanki cukru
  • 5 gałązek kopru razem z baldachem (po jednej na każdy słoik)
  • 5 łyżeczek gorczycy
  • 1 porządna łyżka miodu
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli

Ogórki po królewsku - sposób wykonania

  1. Przygotuj ogórki. Umyj je, obierz i pokrój w plasterki. Następnie przełóż do miski i zasyp solą. Wymieszaj i odstaw na godzinę lub dwie, by puściły sok.
  2. Przygotuj słoiki. Na dno każdego z nich połóż po gałązce kopru, dodaj dwa ząbki czosnku przekrojone na pół oraz łyżeczkę gorczycy.
  3. Kiedy ogórki już puszczą sok, odcedź je i włóż do słoików, nie muszą być ściśle układane.
  4. Przygotuj zalewę. Wodę razem z octem cukrem i miodem zagotuj i pozostaw, by lekko przestygła. Następnie zalej nią słoiki i szczelnie zakręć.
  5. Czas na pasteryzację. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i włóż słoiki. Następnie zalej je wodą do 3/4 wysokości i od momentu zagotowania trzymaj słoiki we wrzątku przez ok. 10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Takie ogórki są pyszne i zdecydowanie warto wypróbować ten przepis. Jeśli jesteś amatorem domowych przetworów, koniecznie sprawdź, jak wyjdą ci ogórki po królewsku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.