• Link został skopiowany

Dżem z agrestu - przepis na smak lata zamknięty w słoiku. Wyjątkowy rarytas w domowej spiżarni

Dżem agrestowy - przepis na przysmak, który idealnie podkreśli smak naleśników. Jego wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak będzie idealnie pasował także do pieczywa, domowych wypieków, czy gofrów.
Dżem z agrestu (zdjęcie ilustracyjne)
iStock

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezonowe owoce i warzywa szczelnie zamknięte w słoiczkach są od dawna stałym elementem naszych spiżarni. Przygotowanie przetworów jest bardzo proste, a efekt zadowoli największych smakoszy. To także świetny sposób na domowe zapasy na jesień i zimę. 

Dżem z agrestu - pozycja obowiązkowa każdej spiżarni

Domowe przetwory sprawiają, że możemy w dowolnej chwili przenieść się smakiem do letnich dni i sezonowych produktów, które w większości uwielbiamy. Soki, nalewki, przetwory, czy dżemy to szczególne produkty, które dzięki pasteryzacji i wekowaniu mogą czekać na otwarcie nawet kilkanaście miesięcy. Oprócz uwielbianych przetworów z truskawek, czy wiśni warto przygotować dżem agrestowy.

Przygotowanie dżemu jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużej ilości czasu. Kluczowe okażą się jednak dobrej jakości owoce. Najlepiej wybrać te z własnej uprawy lub od sprawdzonych dostawców. 

Podczas przygotowań warto pamiętać także o odpowiednim wyborze słoików. Polecamy mniejsze, szklane naczynia, dzięki nim po otwarciu produkt się nie zmarnuje. Wybierając bardziej ozdobne słoje np. typu wek zagwarantujemy natomiast uroczą prezencję - tak zapakowane przetwory mogą okazać się ciekawym prezentem dla bliskich. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Dżem z agrestu - przepis na smak lata w słoiku 

Składniki: 

  • kilogram agrestu,
  • 100 ml wody,
  • 500 g cukru.

Tradycyjny przepis na dżem agrestowy mówi o wykorzystaniu kilograma owoców na pół kilograma cukru. Do tego wystarczy dodać odrobinę wody. Dzięki tym proporcjom dżem ma zrównoważony, słodko-kwaśny smak. Dla urozmaicenia można dodać także pomarańcze, kiwi lub truskawki. Przepis na taki owocowy duet znajdziesz w naszym artykule: Dżem z agrestu i truskawek - słodki smak lata zamknięty w słoiku. Tradycyjna receptura babci

Sposób przygotowania:

  1. Agrest oczyszczamy z ogonków i dokładnie myjemy. 
  2. 2/3 owoców przekładamy do dużego garnka. Agrest rozgniatamy tłuczkiem, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 2-3 godziny pod przykryciem. 
  3. Do miazgi z agrestu wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na tym etapie dodajemy pozostałe owoce i gotujemy, aż owoce się rozgotują, a piana zniknie. 
  4. Gorący dżem przekładamy do sparzonych i osuszonych słoików i szczenie zamykamy. Następnie pasteryzujemy przez 20 minut, studzimy i przekładamy w chłodne i zaciemnione miejsce. 
Więcej o: