Dżem z agrestu - przepis na smak lata zamknięty w słoiku. Wyjątkowy rarytas w domowej spiżarni

Dżem agrestowy - przepis na przysmak, który idealnie podkreśli smak naleśników. Jego wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak będzie idealnie pasował także do pieczywa, domowych wypieków, czy gofrów.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezonowe owoce i warzywa szczelnie zamknięte w słoiczkach są od dawna stałym elementem naszych spiżarni. Przygotowanie przetworów jest bardzo proste, a efekt zadowoli największych smakoszy. To także świetny sposób na domowe zapasy na jesień i zimę. 

Dżem z agrestu - pozycja obowiązkowa każdej spiżarni

Domowe przetwory sprawiają, że możemy w dowolnej chwili przenieść się smakiem do letnich dni i sezonowych produktów, które w większości uwielbiamy. Soki, nalewki, przetwory, czy dżemy to szczególne produkty, które dzięki pasteryzacji i wekowaniu mogą czekać na otwarcie nawet kilkanaście miesięcy. Oprócz uwielbianych przetworów z truskawek, czy wiśni warto przygotować dżem agrestowy.

Przygotowanie dżemu jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużej ilości czasu. Kluczowe okażą się jednak dobrej jakości owoce. Najlepiej wybrać te z własnej uprawy lub od sprawdzonych dostawców. 

Podczas przygotowań warto pamiętać także o odpowiednim wyborze słoików. Polecamy mniejsze, szklane naczynia, dzięki nim po otwarciu produkt się nie zmarnuje. Wybierając bardziej ozdobne słoje np. typu wek zagwarantujemy natomiast uroczą prezencję - tak zapakowane przetwory mogą okazać się ciekawym prezentem dla bliskich. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Dżem z agrestu - przepis na smak lata w słoiku 

Składniki: 

  • kilogram agrestu,
  • 100 ml wody,
  • 500 g cukru.

Tradycyjny przepis na dżem agrestowy mówi o wykorzystaniu kilograma owoców na pół kilograma cukru. Do tego wystarczy dodać odrobinę wody. Dzięki tym proporcjom dżem ma zrównoważony, słodko-kwaśny smak. Dla urozmaicenia można dodać także pomarańcze, kiwi lub truskawki. Przepis na taki owocowy duet znajdziesz w naszym artykule: Dżem z agrestu i truskawek - słodki smak lata zamknięty w słoiku. Tradycyjna receptura babci

Sposób przygotowania:

  1. Agrest oczyszczamy z ogonków i dokładnie myjemy. 
  2. 2/3 owoców przekładamy do dużego garnka. Agrest rozgniatamy tłuczkiem, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 2-3 godziny pod przykryciem. 
  3. Do miazgi z agrestu wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na tym etapie dodajemy pozostałe owoce i gotujemy, aż owoce się rozgotują, a piana zniknie. 
  4. Gorący dżem przekładamy do sparzonych i osuszonych słoików i szczenie zamykamy. Następnie pasteryzujemy przez 20 minut, studzimy i przekładamy w chłodne i zaciemnione miejsce. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.