Jak zrobić ciasto na naleśniki? Jeden składnik sprawi, że będą smakowały jak u mamy

Jak zrobić ciasto na naleśniki? To pyszne i pożywne danie, które możemy zjeść śniadanie, obiad, deser i kolację. Nie ma ograniczeń! Co jednak zrobić, by smakowały tak jak u mamy? Sekret tkwi w jednym składniku.

Naleśniki są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Doskonale będą smakować zarówno na słodko, jak i na słono. Jak zrobić naleśniki, by były miękkie i puszyste? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Potrzebne składniki

Lista składników na naleśniki nie jest długa. Nie może jednak zabraknąć najważniejszego składnika - wody gazowanej. Jeśli użyjemy jej zamiast zwykłej wody, naleśniki będą puszyste. 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • olej lub olej kokosowy.

Naleśniki - sposób przygotowania. Przepis krok po kroku

  1. Ubij jajka, dodając do nich odrobinę soli.
  2. Dodaj mąkę, wodę gazowaną oraz mleko.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i upewnij się, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Należy uważać, ponieważ nie może być zbyt rzadkie. Jeśli ma konsystencję zbliżoną do wody, dodaj więcej mąki.
  4. Naleśniki smaż na płaskiej patelni na oleju lub oleju kokosowym z obu stron. Jeśli wybierzesz ten drugi, pamiętaj, że ciasto będzie mieć kokosowy posmak.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dodatki do naleśników. Pyszne na słodko i słono

W dobieraniu dodatków do naleśników ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Doskonale smakować będą zarówno te na słodko, jak i na słono. Jeśli zdecydujemy się na naleśniki wytrawne, świetnie komponować się będzie farsz ze szpinaku i pieczarek, brokułów i sera feta lub musu z bobu i łososia czy musu z czerwonej soczewicy.

Z kolei słodkie naleśniki doskonale sprawdzą się z kremem czekoladowym lub orzechowym, dżemami o różnorodnych smakach, czy owocami. Na wierzchu naleśników koniecznie powinna znaleźć się bita śmietana lub ulubiony sos - np. o smaku czekolady lub słonego karmelu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.