Zupa pomidorowa to pyszny obiad, który często gości na stołach Polaków. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Jak zrobić pyszną zupą? Podpowiadamy.
Zobacz wideo
"Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup
Zupa pomidorowa - przepis. Kluczem do sukcesu jest śmietanka
Potrzebne składniki:
- 2,5 litra bulionu lub rosołu,
- 2 puszki pomidorów krojonych
- słoik koncentratu,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- Śmietanka 30-procentowa - 250 ml,
- sól, pieprz,
- łyżka cukru (opcjonalnie),
- natka pietruszki,
- makaron lub ryż.
Dzięki śmietance 30-procentowej zupa zyska nieco gęstszą konsystencję i stanie się bardziej sycąca. Jej smak również będzie różnić się od tradycyjnej pomidorówki. Zupa będzie bardziej kremowa. Jako dodatek doskonale sprawdzi się makaron zacierkowy, dzięki któremu pomidorówka będzie bardziej pożywna.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić ciasto na naleśniki? Ten składnik sprawi, że będą jak u mamy
Pomidorówka - sposób przygotowania
- Bulion zagotuj w większym garnku. W kolejnym garnku wstaw wodę na makaron i osól ją.
- Do bulionu dodaj sól i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Możesz też użyć gotowej włoszczyzny.
- Dodaj pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj pieprz i cukier, jeśli chcesz nadać jej delikatnie słodki smak. Możesz również dodać inne przyprawy - np. czosnek niedźwiedzi lub bazylię, które pozytywnie wpłyną na aromat i smak zupy.
- Następnie dodaj koncentrat i całość gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
- Dolej śmietankę i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Zupę podawaj z makaronem lub ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.
Zupa pomidorowa Karola Okrasy. Przepis na pomidorową z nietypowym składnikiem
Gwarantujemy, że jeśli choć raz przygotujesz ją, korzystając z tego przepisu, zagości w twoim domu na stałe. Smacznego!