Chaczapuri - przepis na gruziński przysmak. Drożdżowy zapiekany placek w wielu smacznych wersjach

Chaczapuri - przepis na tradycyjne danie, które ma wiele smacznych wersji. Kuchnia gruzińska słynie bowiem z aromatycznych potraw z dodatkiem lokalnych produktów. Bazą chaczapuri jest elastyczne ciasto i ser. Całość dopełniają jajka, ziemniaki czy wołowina.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chaczapuri to flagowe danie Gruzji, które szczególnie przypadło do gustu naszym rodakom. Sprawdź, co jest sekretem udanego ciasta i jakie dodatki najlepiej smakują. 

Chaczapuri po adżarsku, GruzjaChaczapuri - przepis na gruziński placek. Emocje mają wpływ na jego smak

Chaczapuri - flagowy przysmak Gruzji

Gruzja słynie z aromatycznej i ciekawej kuchni, która znana jest już na całym świecie. Mieszkańcy tego kraju uważają, że kluczem do idealnego dania jest wyśmienity nastrój. Smutek, żal lub gniew mogą negatywnie wpłynąć na końcowy efekt gotowania. Chaczapuri to tradycyjny, gruziński placek zapiekany z serem. Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in.:

  • chaczapuri adżarskie z serem i jajkiem,
  • chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym,
  • lobiani - chaczapuri z regionu Raczy, z fasolą,
  • kubdari - chaczapuri z regionu Swanetii, z mięsem, 
  • chaczapuri guruli - z regionu Gurii, w kształcie półksiężyca, zwane także ciastem bożonarodzeniowym, 
  • chaczapuri megrelskie - podobne do imeretyńskiego, z dodatkowym serem na wierzchu.
Zobacz wideo Chaczapuri - gruzińska pizza w kształcie oka

Chaczapuri - przepis na tradycyjny gruziński rarytas 

Składniki: 

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • łyżka stołowa soli,
  • łyżeczka drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • 300 ml wody, 
  • jajko,
  • ser imeretyński - można zastąpić fetą lub bryndzą. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
  2. Mieszamy z solą, cukrem, olejem i rozdrobnionymi drożdżami. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy i szybko zagniatamy ciasto, formując z niego kulę.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby ładnie wyrosło.
  4. Przygotowujemy nadzienie - ser ścieramy na tarce i dodajemy surowe jajko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania twarogowej konsystencji.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 porcji (w zależności od wielkości placków, jakie chcemy uzyskać). Posypujemy blat lub stolnicę mąką. Rękami rozpłaszczamy lekko kulki ciasta i posypujemy je odrobiną mąki. Do ugniecionych kulek dodajemy ok. 3-4 łyżki stołowe sera.
  6. Następnie zawijamy farsz serowy ciastem, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
  7. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i nadajemy kształt rozwałkowanego placka - pamiętajmy, by nie był zbyt cienki. 
  8. Chaczapuri pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200–220 st. C. Podajemy jeszcze gorące z wybranymi dodatkami. 
Więcej o: