Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Kiedy pada zwrot "fasolka szparagowa na zimę" to większość ludzi pomyśli o mrożeniu. Jednak to nie jedyne co można zrobić z fasolki. Pyszne żółte i zielone strąki można też zamknąć na zimę w słoiku. Jedyne co różni fasolkę szparagową od innych warzyw jest przygotowanie jej bez octu. Dzięki temu zachowa swój delikatny smak. Ale brak octu powoduje, że konieczna jest podwójna pasteryzacja. Ten proces to tyndalizacja i służy zabezpieczeniu przed rozwojem drobnoustrojów. Zobaczcie, jak przygotować fasolkę szparagową w zalewie.
Fasolka szparagowa na zimę. Zalewa składa się, trzech składników
Jeśli chcesz zrobić fasolkę w zalewie, przygotuj poniższe produkty:
- fasolkę szparagową (zielone bądź żółte strąki) - kilogram,
- cukier - płaską łyżkę,
- sól - tyle samo, ile cukru (+ odrobina do obgotowania fasolki),
- wodą - 2 litry.
Fasolka szparagowa na zimę. Przygotowanie ma kilka etapów
Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia słoików. Potem przejdź do następnych czynności:
- Umyj strąki fasolki, odetnij końce i obgotuj przez pięć minut w słonym wrzątku;
- Odcedź warzywo oraz zostaw do ostygnięcia;
- Umieść strąki pionowo i ciasno w słoikach;
- Przygotuj zalewę z cukru, soli i wody;
Możesz ją zagotować, albo wlać zimną do słoików. Nie ma to znaczenia;
- Pasteryzuj słoiki z fasolką przez około godzinę i zostaw na dobę np. na stole kuchennym;
- Ponownie pasteryzuj strąki w słoikach w ten sam sposób;
- Gotowe słoiki możesz zanieść do piwnicy czy spiżarni.
Smacznego!