Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe, letnie wypieki to prawdziwy rarytas. Babcine przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie sprawdzają się w tej roli najlepiej. Jedyną z tradycyjnych receptur jest ciasto z rabarbarem. Dodatek jednego składnika sprawi, że będzie delikatne i puszyste.
Ciasto z owocami to jeden najchętniej wybieranych wypieków. Kojarzy się nam z beztroskim dzieciństwem. Smak i aromat drożdżowego ciasta z rabarbarem to bowiem prawdziwa kwintesencja wakacji. Rabarbar zawiera mnóstwo substancji, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Dzięki nim warzywo wspomaga wzrok, zapewnia zdrową cerę, a nawet wykazuje działanie przeciwrakowe.
Smak rabarbaru cenimy szczególnie jako dodatek do wypieków, lemoniady, kompotu, pierogów, kolorowych sałatek czy przetworów. Najczęściej jednak pojawia się w ciastach, tartach i innych słodkich produktach. W połączeniu z owocami również pysznie smakuje np. z truskawkami, jabłkami czy agrestem. Jednak flagowym przepisem jest ciasto drożdżowe z dodatkiem rabarbaru i kruszonki.
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
Sposób przygotowania: