Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis na zgrany sezonowy duet. Kruszonka podkreśli smak wypieku

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis na letni wypiek, który wyśmienicie smakuje. Jest delikatny, puszysty i wyjątkowo smaczny. Dodatkiem, którego nie może zabraknąć, jest kruszonka - nadaje chrupkości i świetnie dopełnia całość.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe, letnie wypieki to prawdziwy rarytas. Babcine przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie sprawdzają się w tej roli najlepiej. Jedyną z tradycyjnych receptur jest ciasto z rabarbarem. Dodatek jednego składnika sprawi, że będzie delikatne i puszyste. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - słodki, letni rarytas

Ciasto z owocami to jeden najchętniej wybieranych wypieków. Kojarzy się nam z beztroskim dzieciństwem. Smak i aromat drożdżowego ciasta z rabarbarem to bowiem prawdziwa kwintesencja wakacji. Rabarbar zawiera mnóstwo substancji, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Dzięki nim warzywo wspomaga wzrok, zapewnia zdrową cerę, a nawet wykazuje działanie przeciwrakowe.

Smak rabarbaru cenimy szczególnie jako dodatek do wypieków, lemoniady, kompotu, pierogów, kolorowych sałatek czy przetworów. Najczęściej jednak pojawia się w ciastach, tartach i innych słodkich produktach. W połączeniu z owocami również pysznie smakuje np. z truskawkami, jabłkami czy agrestem. Jednak flagowym przepisem jest ciasto drożdżowe z dodatkiem rabarbaru i kruszonki. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 300 g rabarbaru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 jajka, 
  • 200 g masła, 
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szklanka kefiru.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania kruszonki - z trzech produktów zagniatamy w dłoniach kruszonkę, formujemy kulę, zawijamy w folię i przekładamy do lodówki. 
  2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do dużej miski. 
  4. Miękkie masło łączymy z cukrem i stopniowo ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajka cały czas miksując, oraz łyżka po łyżce, mąkę. Na koniec wlewamy kefir. 
  5. Całość mieszamy łyżką i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. W cieście zatapiamy rabarbar - możemy tworzyć estetyczne wzory np. kwiaty. Wierzch posypujemy kruszonką. 
  6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 50-60 minut w 180 stopniach. 
  7. Wypiek studzimy przed podaniem, wierzch można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.