Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Co można zrobić z cukinii? Podpowiadamy
Cukinia to cenne warzywo, ponieważ jest na tyle uniwersalna, że można ją wykorzystać do wielu dań. Co można z niej zrobić? Od pysznego leczo, poprzez cukinie duszone w sosie, z grilla, wolno gotowane na parze, placki z cukinii, pasztet wegetariański aż po aromatyczne ciasto. Cukinia jest również wspaniałym dodatkiem do sałatek.
Cukinia jest bardzo łagodnym w smaku, delikatnym warzywem - dobrze wpływa na odchudzanie. Co ważne, jest bogata w witaminy A, B i C oraz liczne składniki mineralne, zawiera magnez, żelazo, potas. Jak powszechnie wiadomo, cukinia na naszym rynku w sezonie dostępna jest w dwóch kolorach. Odmianę żółtą cechuje przede wszystkim delikatny smak, zielona z kolei ma zazwyczaj twardszą skórkę, która nie rozgotowuje się tak szybko.
Przepisy z cukinii. Pasztet wegetariański z cukinii z dodatkiem marchewki i żółtego sera
Dobrze przyprawiony pasztet z cukinii zawsze wychodzi bardzo aromatyczny i smaczny. Dodatkowo cechuje go wilgotna konsystencja, zawsze świetnie się kroi i jeszcze lepiej smakuje w kolejnych dniach. Stanowi przepyszny dodatek do letnich kanapek i świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe lub kolacja. Do poniższego przepisu możemy wykorzystać cukinię w dowolnym kolorze.
Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką
Do tego przepisu potrzebujemy formy keksówki o wymiarach 12 cm x 20 cm.
Składniki:
- 2 nieduże cukinie, lub 3 małe – potrzebujemy 3 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 duże jajka
- 4 ząbki czosnku
- 60 g sera żółtego - typu cheddar lub gouda
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 mały pęczek koperku
- pieprz, sól
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- Opcjonalnie zioła prowansalskie lub chili
Przygotowanie:
- Przygotowane cukinie myjemy, odkrawamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pamiętajmy, aby dokładnie odcisnąć nadmiar soku z cukinii.
- Następnie marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i wraz z cukinią przekładamy do miski.
- Na tych samych oczkach tarki ścieramy ser żółty i dodajemy do miski.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy chwilę na patelni do miękkości, po czym dodajemy do reszty warzyw w misce.
- Drobno siekamy koperek i dorzucamy do miski.
- Na koniec dodajemy całe jajka, olej oraz kaszę mannę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką. Składniki dokładnie mieszamy, aż masa stanie się jednolita. W razie potrzeby dodajemy trochę kaszy manny.
- Formę do pieczenia wykładamy pergaminem i przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy szpatułką składniki.
- Pasztet pieczemy przez ok. 45 – 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przechowujemy w lodówce.
Zobacz też: Przepis na cukinię z piekarnika, czyli hit letnich obiadów. Zdecyduj, czy wolisz wersję mięsną, czy wege