Pasztet z cukinii. Przepis, który zajmie tylko kilka chwil. Żółty ser zapewni idealną konsystencję

Co powiecie na pyszny pasztet z cukinii? Przepis na niego jest banalnie prosty. Lato w pełni, dlatego korzystajmy z jego skarbów. Jednym z nich jest właśnie cukinia - delikatna w smaku i wszechstronna, ponieważ jest składnikiem wielu potraw. To wegetariańskie danie zachwyci swoją konsystencją i aromatem. Przedstawiamy przepis na pasztet z cukinii.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Co można zrobić z cukinii? Podpowiadamy

Cukinia to cenne warzywo, ponieważ jest na tyle uniwersalna, że można ją wykorzystać do wielu dań. Co można z niej zrobić? Od pysznego leczo, poprzez cukinie duszone w sosie, z grilla, wolno gotowane na parze, placki z cukinii, pasztet wegetariański aż po aromatyczne ciasto. Cukinia jest również wspaniałym dodatkiem do sałatek.

Cukinia jest bardzo łagodnym w smaku, delikatnym warzywem - dobrze wpływa na odchudzanie. Co ważne, jest bogata w witaminy A, B i C oraz liczne składniki mineralne, zawiera magnez, żelazo, potas. Jak powszechnie wiadomo, cukinia na naszym rynku w sezonie dostępna jest w dwóch kolorach. Odmianę żółtą cechuje przede wszystkim delikatny smak, zielona z kolei ma zazwyczaj twardszą skórkę, która nie rozgotowuje się tak szybko.

Przepisy z cukinii. Pasztet wegetariański z cukinii z dodatkiem marchewki i żółtego sera

Dobrze przyprawiony pasztet z cukinii zawsze wychodzi bardzo aromatyczny i smaczny. Dodatkowo cechuje go wilgotna konsystencja, zawsze świetnie się kroi i jeszcze lepiej smakuje w kolejnych dniach. Stanowi przepyszny dodatek do letnich kanapek i świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe lub kolacja. Do poniższego przepisu możemy wykorzystać cukinię w dowolnym kolorze.

Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką

Do tego przepisu potrzebujemy formy keksówki o wymiarach 12 cm x 20 cm.

Składniki:

  • 2 nieduże cukinie, lub 3 małe – potrzebujemy 3 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach
  • 2  cebule
  • 2  marchewki
  • 3 duże jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g sera żółtego - typu cheddar lub gouda
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 mały pęczek koperku
  • pieprz, sól
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • Opcjonalnie zioła prowansalskie lub chili

Przygotowanie:

  1. Przygotowane cukinie myjemy, odkrawamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pamiętajmy, aby dokładnie odcisnąć nadmiar soku z cukinii.
  2. Następnie marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i wraz z cukinią przekładamy do miski.
  3. Na tych samych oczkach tarki ścieramy ser żółty i dodajemy do miski.
  4. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy chwilę na patelni do miękkości, po czym dodajemy do reszty warzyw w misce.
  5. Drobno siekamy koperek i dorzucamy do miski.
  6. Na koniec dodajemy całe jajka, olej oraz kaszę mannę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką. Składniki dokładnie mieszamy, aż masa stanie się jednolita. W razie potrzeby dodajemy trochę kaszy manny.
  7. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem i przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy szpatułką składniki.
  8. Pasztet pieczemy przez ok. 45 – 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przechowujemy w lodówce.

Zobacz też: Przepis na cukinię z piekarnika, czyli hit letnich obiadów. Zdecyduj, czy wolisz wersję mięsną, czy wege

Więcej o:
Copyright © Agora SA