Ogórki krokodylki. Przepis na pikantny przetwór, który urozmaici smak tradycyjnego obiadu

Znudziły ci się tradycyjne kiszonki? Przetestuj ogórki krokodylki. Przepis na pikantne przetwory z dodatkiem czosnku i chilli są banalnie proste. Pasują do wielu dań. Możesz dodać je do burgerów, zrobić kanapki i dołączyć do obiadu wegańskiego bądź mięsnego.

Sezon na zamykanie smaków w słoiczkach rozpoczął się na dobre. W wielu domach przygotowywane są różne przetwory, którymi rodziny będą zajadać się przez cały rok. Te w wersji pikantnej powinny znaleźć w twojej kuchni. To ciekawa odmiana dla kiszonek, sałatek warzywnych, pikli oraz tradycyjnych korniszonów. Ciekawy smak mają na przykład ogórki krokodylki. Przepis pomoże ci w przygotowaniu tej wyjątkowej przystawki. Dodatek chilli, cukru i czosnku sprawia, że smak przekąski jest jednocześnie ostry i słodki. 

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Ogórki krokodylki. Przepis, do którego potrzebujesz tylko kilku składników

Produkty:

  • 2,5 kg ogórków,
  • trzy łyżki soli,
  • półtorej łyżeczki chilli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • główka czosnku,
  • półtorej szklanki octu,
  • osiem łyżek oleju,
  • trzy szklanki cukru. 

Przepis na ogórki krokodylki z chilli. Podczas przygotowania musisz uzbroić się w cierpliwość

  1.  Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na dwie lub cztery części (w zależności od wielkości warzyw). Zasyp je solą i odstaw na sześć godzin. W tym czasie wypuszczą soki i przenikną słonym smakiem.
  2. Wylej nadmiar płynu. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli w proszku.
  3. Ugotuj zalewę z cukru, oleju i octu. Jeszcze gorącą miksturę wlej do pikantnych ogórków. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na noc.
  4. Krokodylki przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików. Dokładnie zakręć i sprawdź, czy nie przeciekają.
  5. Pasteryzuj przekąskę przez 10 minut w gotującej się wodzie. 
  6. Ogórki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.