-
Haps
-
Jak przygotować
- Ogórki krokodylki. Przepis na pikantny przetwór, który urozmaici smak tradycyjnego obiadu
Ogórki krokodylki. Przepis na pikantny przetwór, który urozmaici smak tradycyjnego obiadu
Znudziły ci się tradycyjne kiszonki? Przetestuj ogórki krokodylki. Przepis na pikantne przetwory z dodatkiem czosnku i chilli są banalnie proste. Pasują do wielu dań. Możesz dodać je do burgerów, zrobić kanapki i dołączyć do obiadu wegańskiego bądź mięsnego.
Sezon na zamykanie smaków w słoiczkach rozpoczął się na dobre. W wielu domach przygotowywane są różne przetwory, którymi rodziny będą zajadać się przez cały rok. Te w wersji pikantnej powinny znaleźć w twojej kuchni. To ciekawa odmiana dla kiszonek, sałatek warzywnych, pikli oraz tradycyjnych korniszonów. Ciekawy smak mają na przykład ogórki krokodylki. Przepis pomoże ci w przygotowaniu tej wyjątkowej przystawki. Dodatek chilli, cukru i czosnku sprawia, że smak przekąski jest jednocześnie ostry i słodki.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado
Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Ogórki krokodylki. Przepis, do którego potrzebujesz tylko kilku składników
Produkty:
- 2,5 kg ogórków,
- trzy łyżki soli,
- półtorej łyżeczki chilli,
- łyżeczka pieprzu,
- główka czosnku,
- półtorej szklanki octu,
- osiem łyżek oleju,
- trzy szklanki cukru.
Przepis na ogórki krokodylki z chilli. Podczas przygotowania musisz uzbroić się w cierpliwość
- Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na dwie lub cztery części (w zależności od wielkości warzyw). Zasyp je solą i odstaw na sześć godzin. W tym czasie wypuszczą soki i przenikną słonym smakiem.
- Wylej nadmiar płynu. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli w proszku.
- Ugotuj zalewę z cukru, oleju i octu. Jeszcze gorącą miksturę wlej do pikantnych ogórków. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na noc.
- Krokodylki przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików. Dokładnie zakręć i sprawdź, czy nie przeciekają.
- Pasteryzuj przekąskę przez 10 minut w gotującej się wodzie.
- Ogórki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie.