Jak szybko oczyścić kurki? To pytanie zadają sobie smakosze i sympatycy grzybobrania, którzy lubią przydźwigać z lasu koszyk apetycznych żółtych grzybków. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy od tego, gdzie i o jakiej porze zbieraliśmy kurki.
Zazwyczaj podczas oczyszczania grzybów, oprócz nożyka, przydaje się także szczoteczka lub pędzelek. Jednak kurki rosną zazwyczaj w okolicach drzew iglastych i na piaszczystej glebie, co sprawia, że ten sposób oczyszczania może być nieskuteczny (zwłaszcza jeśli wcześniej padało i grzyby są otulone błotem i igliwiem). Jak je zatem oczyścić, gdy szczoteczka nie daje rady?
Można powiedzieć, że moczenie grzybów to zabójstwo smaku. Niekoniecznie. Jeśli nie chcemy czuć w zębach zgrzytającego piachu, kurki powinniśmy namoczyć. Podczas moczenia warto jednak spoglądać na zegarek - nie powinny moczyć się dłużej niż 10 minut. Ale po kolei.
Kiedy mamy już porcję świeżych i sprężystych grzybów, warto je wcześniej lekko oczyścić pędzelkiem lub miękką szczoteczką. Następnie przełóż je do garnka i zasyp solą (1 łyżka wystarczy). Następnie zalej wrzątkiem i mocz przez 10 minut. Wszelkie zanieczyszczenia i insekty powinny opaść na dno. Następnie wyłów kurki łyżką cedzakową i zrób z nich pyszny sos lub jajecznicę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.