• Link został skopiowany

Jak czyścić kurki, żeby nie straciły smaku? Warto spoglądać na zegarek

Kurki to jedne z najlepszych i najbardziej aromatycznych grzybów, jakie możemy spotkać w polskich lasach. Jednak kiedy już nazbieramy ich pełen koszyk, nasuwa się myśl, jak je oczyścić? Długie moczenie nie tylko pozbawi grzyby smaku, lecz także sprawi, że będą zbyt miękkie. Jak zatem oczyścić kurki?
Kurki
R R /Shutterstock
Zobacz wideo

Jak szybko oczyścić kurki? To pytanie zadają sobie smakosze i sympatycy grzybobrania, którzy lubią przydźwigać z lasu koszyk apetycznych żółtych grzybków. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy od tego, gdzie i o jakiej porze zbieraliśmy kurki. 

Wystarczy pędzelek?

Zazwyczaj podczas oczyszczania grzybów, oprócz nożyka, przydaje się także szczoteczka lub pędzelek. Jednak kurki rosną zazwyczaj w okolicach drzew iglastych i na piaszczystej glebie, co sprawia, że ten sposób oczyszczania może być nieskuteczny (zwłaszcza jeśli wcześniej padało i grzyby są otulone błotem i igliwiem). Jak je zatem oczyścić, gdy szczoteczka nie daje rady?

Moczenie kurek. Tylko jak?

Można powiedzieć, że moczenie grzybów to zabójstwo smaku. Niekoniecznie. Jeśli nie chcemy czuć w zębach zgrzytającego piachu, kurki powinniśmy namoczyć. Podczas moczenia warto jednak spoglądać na zegarek - nie powinny moczyć się dłużej niż 10 minut. Ale po kolei.

Kiedy mamy już porcję świeżych i sprężystych grzybów, warto je wcześniej lekko oczyścić pędzelkiem lub miękką szczoteczką. Następnie przełóż je do garnka i zasyp solą (1 łyżka wystarczy). Następnie zalej wrzątkiem i mocz przez 10 minut. Wszelkie zanieczyszczenia i insekty powinny opaść na dno. Następnie wyłów kurki łyżką cedzakową i zrób z nich pyszny sos lub jajecznicę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: