Jagody są bogactwem wielu witamin i antyoksydantów. Najpopularniejszym sposobem ich wykorzystania jest robienie jagodzianek, pierogów z jagodami oraz ciast. Uchodzą one za mocno sezonowe produkty, jednak jest pewien sposób, abyśmy mogli cieszyć się nimi cały rok.
Jagody w słoiku pozwolą przechowywać te owoce nawet dwa lata, tak abyśmy również w zimie mogli cieszyć się smakiem tych uwielbianych owoców. Takie jagody idealnie sprawdza się również do ciast, pierogów, czy jako polewa do lodów albo innych deserów.
W odróżnieniu od klasycznych dżemów owocowych, jagody w słoiku nie wymagają gotowania ani dodawania rozmaitych zagęstników. Tworzy się je niezwykle szybko i prosto, a potrzebne są do tego zaledwie dwa składniki i kilka słoików.
Składniki:
na około 8 słoiczków po 300 ml
1. Pracę rozpocznij od przygotowania jagód. Przebierz je i oczyść ze wszystkich zanieczyszczeń, takich jak patyczki lub listki. Opłucz je na sitku.
2. Słoiczki należy sparzyć nim będziemy przygotowywać w nich owoce. W tym celu zalej je wrzątkiem, a po około 2-3 minutach wylej z nich wodę i poczekaj aż lekko przeschną.
3. Do połowy wysokości każdego ze słoiczków wsyp jagody. Następnie zasyp owoce czubatą łyżką cukru i dopełnij słoiczki jagodami. Na wierzch owoców wysyp kolejną łyżkę cukru.
4. Każdy ze słoików dokładnie zakręć. Ustaw je na dużej blaszce do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 40 minut. Następnie odstaw jagody w słoiku do ostygnięcia, odwracając je do góry dnem. Później możesz wstawić je do spiżarni.
Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl