Jagody w słoiku. Przetwory, które wykorzystasz do ciast i deserów. Nie może ich zabraknąć w spiżarni

Jagody w słoiku to idealny sposob aby przedłużyć krótki jagodowy sezon o przynajmniej kilka miesięcy i móc cieszyć się smakiem tych owoców cały rok. Dodatkowo przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, a ten przepis w kilku prostych krokach pokaże wam jak je wykonać we własnej kuchni.

Jagody są bogactwem wielu witamin i antyoksydantów. Najpopularniejszym sposobem ich wykorzystania jest robienie jagodzianek, pierogów z jagodami oraz ciast. Uchodzą one za mocno sezonowe produkty, jednak jest pewien sposób, abyśmy mogli cieszyć się nimi cały rok. 

Jagody w słoiku pozwolą przechowywać te owoce nawet dwa lata, tak abyśmy również w zimie mogli cieszyć się smakiem tych uwielbianych owoców. Takie jagody idealnie sprawdza się również do ciast, pierogów, czy jako polewa do lodów albo innych deserów. 

W odróżnieniu od klasycznych dżemów owocowych, jagody w słoiku nie wymagają gotowania ani dodawania rozmaitych zagęstników. Tworzy się je niezwykle szybko i prosto, a potrzebne są do tego zaledwie dwa składniki i kilka słoików.

Jagody w słoiku - niewiele pracy, a efekt palce lizać!

Składniki:

na około 8 słoiczków po 300 ml

  • 2 kg jagód,
  • 200 g cukru.

Przetwory, z których przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący

1. Pracę rozpocznij od przygotowania jagód. Przebierz je i oczyść ze wszystkich zanieczyszczeń, takich jak patyczki lub listki. Opłucz je na sitku.

2. Słoiczki należy sparzyć nim będziemy przygotowywać w nich owoce. W tym celu zalej je wrzątkiem, a po około 2-3 minutach wylej z nich wodę i poczekaj aż lekko przeschną.

3. Do połowy wysokości każdego ze słoiczków wsyp jagody. Następnie zasyp owoce czubatą łyżką cukru i dopełnij słoiczki jagodami. Na wierzch owoców wysyp kolejną łyżkę cukru.

 4. Każdy ze słoików dokładnie zakręć. Ustaw je na dużej blaszce do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 40 minut. Następnie odstaw jagody w słoiku do ostygnięcia, odwracając je do góry dnem. Później możesz wstawić je do spiżarni.

Zobacz wideo Pierogi z jagodami zawładną obiadami

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: