Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników
Zupa jagodowa to świetna propozycja na obiad dla najmłodszych smakoszy. Zachęcamy do wypróbowania receptury Ewy Wachowicz. Danie pojawiło się w 281. odcinku programu "Ewa Gotuje", a sam przepis jest dostępny również na oficjalnej stronie internetowej autorki. Zupę jagodową robi się naprawdę szybko, z zaledwie kilku podstawowych składników.
Zupa jagodowa składa się z kilku produktów. Na pewno masz je w kuchni
Do zrobienia szybkiej zupy jagodowej potrzebujesz następujących składników:
- jagód - pół kilograma,
- wody - około litra,
- miodu - 2 płaskich łyżek,
- soku z cytryny - tyle samo, ile miodu,
- mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia) - 2 łyżeczek,
- imbiru - łyżeczki,
- makaronu (najlepiej drobnego) - półtorej szklanki.
Jeśli chcesz, przygotuj sobie również śmietanę i świeże listki mięty do ozdobienia potrawy na koniec.
Zupę jagodową robi się bardzo szybko. To tylko parę czynności
Przygotowanie zupy zacznij od umycia jagód. Potem postępuj według poniższej instrukcji:
- Jagody wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj imbir i sok z cytryny;
- Garnek przykryj i zagotuj mieszankę;
- Zawartość garnka przetrzyj przez sito (albo zblenduj) i znów umieść na ogniu;
- Dodaj miód oraz mąkę ziemniaczaną rozrobiona z odrobiną wody;
- Wymieszaj zupę i ponownie zagotuj;
- W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu;
- Odcedź makaron i dodaj do zupy jagodowej. Wymieszaj delikatnie.
Gotowe danie podawaj z makaronem, kleksem ze śmietany oraz posypką ze świeżych listków mięty.
Smacznego!