Zupa jagodowa - przepis Ewy Wachowicz warto przygotować w tym sezonie. Zasmakuje nie tylko dzieciom

Zupa jagodowa jest pysznym i zdrowym posiłkiem nie tylko dla dzieci. Jest prosta i szybka do wykonania, a do tego smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Zupa jagodowa to świetna propozycja na obiad dla najmłodszych smakoszy. Zachęcamy do wypróbowania receptury Ewy Wachowicz. Danie pojawiło się w 281. odcinku programu "Ewa Gotuje", a sam przepis jest dostępny również na oficjalnej stronie internetowej autorki. Zupę jagodową robi się naprawdę szybko, z zaledwie kilku podstawowych składników. 

Zupa jagodowa składa się z kilku produktów. Na pewno masz je w kuchni

Do zrobienia szybkiej zupy jagodowej potrzebujesz następujących składników:

  • jagód - pół kilograma,
  • wody - około litra,
  • miodu - 2 płaskich łyżek,
  • soku z cytryny - tyle samo, ile miodu,
  • mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia) - 2 łyżeczek,
  • imbiru - łyżeczki,
  • makaronu (najlepiej drobnego) - półtorej szklanki.

Jeśli chcesz, przygotuj sobie również śmietanę i świeże listki mięty do ozdobienia potrawy na koniec.

Zupę jagodową robi się bardzo szybko. To tylko parę czynności

Przygotowanie zupy zacznij od umycia jagód. Potem postępuj według poniższej instrukcji:

  1. Jagody wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj imbir i sok z cytryny;
  2. Garnek przykryj i zagotuj mieszankę;
  3. Zawartość garnka przetrzyj przez sito (albo zblenduj) i znów umieść na ogniu;
  4. Dodaj miód oraz mąkę ziemniaczaną rozrobiona z odrobiną wody;
  5. Wymieszaj zupę i ponownie zagotuj;
  6. W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu;
  7. Odcedź makaron i dodaj do zupy jagodowej. Wymieszaj delikatnie.

Gotowe danie podawaj z makaronem, kleksem ze śmietany oraz posypką ze świeżych listków mięty.

Smacznego!

Więcej o: