Kurki w śmietanie, czyli przepis, bez którego lato nie może istnieć. To tylko kilka minut

Kurki w śmietanie to idealne połączenie smaków. Świetnie sprawdzi się do makaronów, polędwiczek oraz do zajadania solo. Przepis jest tak prosty tak, jak tylko się da - kurki, śmietana, cebula i przyprawy. Warto jednak pamiętać o sposobie smażenia.
Zobacz wideo

Kurki w śmietanie to klasyka smaku polskiego lata. Jeśli uda nam się nazbierać pysznych grzybów, kurki w śmietanie to najlepsza rzecz, jaką możemy z nich przygotować. Nie ważne, czy chcesz zjeść je solo, z makaronem czy jako dodatek do sztuki mięsa, przepis jest prosty i trudno go zepsuć. Jednak ważny jest sposób smażenia - z grzybów musi odparować woda.

KurkiJak umyć kurki, żeby nie straciły smaku? Warto spoglądać na zegarek

Kurki w śmietanie - przepis

Składniki:

  • ok.1 kg kurek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Kurki w śmietanie - sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, większe z nich pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie natkę pietruszki.
  2. Przygotuj sporą patelnię. Rozgrzej na niej masło i podsmaż cebulę. Następnie dodaj kurki i smaż na dużym ogniu, aż odparuje z nich woda. Pod koniec lekko je osól.
  3. Do podsmażonych kurek dodaj pietruszkę, pierz i śmietanę. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś jeszcze przez 10 minut.

Tak przygotowane kurki w śmietanie to niebo w gębie. Jeśli lato kojarzy ci się z tym smakiem, koniecznie wypróbuj ten przepis - trzeba korzystać z sezonu na kurki, póki trwa.

OpryskDomowy wywar z cebuli na mszyce i nie tylko - jak pozbyć się szkodników?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: