Coleslaw - przepis na najbardziej znaną obiadową surówkę. Sprawdź, czy wiesz, jak ją wykonać

Jak zrobić sałatkę coleslaw? Przepis na kultową surówką zapewne przez wielu jest dobrze znany, jednak nie przez każdego. Dlatego podpowiadamy, jak ją wykonać.

Surówka coleslaw - poznaj smak kultowej surówki do obiadu

Surówka coleslaw zaliczana jest do jednych z najbardziej popularnych dodatków, jakie serwuje się do obiadu, ale nie tylko. Nierzadko stanowi ona przystawkę w przypadku grilla, kolacji lub innych uroczystości. Jej bazowym składnikiem jest między innymi biała kapusta. W zależności od położenia geograficznego dodatki są dobierane wedle upodobań smakowych danego regionu. W artykule przedstawimy przepis na oryginalny wersję. Sprawdź, jak ją wykonać.

Sałatka grecka z serem feta. Nie znajdziesz w niej liści sałaty. Tradycyjny przepis na horiatikiSałatka grecka z serem feta. Nie znajdziesz w niej liści sałaty.

Surówka coleslaw - oryginalny przepis krok po kroku

Oryginalny przepis na surówkę coleslaw może stanowić bazę do wprowadzania różnych modyfikacji. Poniżej znajdziecie oryginalną recepturę krok po kroku:

Przepis na oryginalną surówkę coleslaw:

Składniki:

  • połówka białej kapusty
  • 1 cebula mała
  • 2-3 marchewki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek majonezu
  • odrobina soku z cytryny i octu winnego - wedle upodobania
  • 1 pęczek natki pietruszki

Wykonanie krok po kroku:

  1. Kapustę obrać i umyć.
  2. Następnie poszatkować na drobno.
  3. Cebulę obrać i poszatkować.
  4. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach.
  5. Wykonać sos. Wymieszać majonez, ocet, sok cytrynowy, miód. Doprawić do smaku.
  6. Posiekać koperek.
  7. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Co pasuje do sałatki coleslaw, czyli z czym podawać sałatkę

Co pasuje do sałatki coleslaw, z jakimi potrawami będzie tworzyć idealny kulinarny duet? Surówka coleslaw to bardzo uniwersalne danie, które można podawać na przykład z:

  • Wszelkiego typu mięsami. Zarówno w wersji smażonej, pieczonej, grillowanej, jak i gotowanej.
  • Daniami mącznymi. Na przykład z pierogami, plackami.
  • Innymi warzywami, podawanymi pod każdą postacią.
  • Colesław może być serwowany także samodzielnie. Na przykład do chleba.

Sałatka szwabska z szynką i seremSałatka szwabska z szynką i serem. Przepis na szybki dodatek do grilla

Co zamiast majonezu do sałatki coleslaw - sprawdź, jakie zamienniki wybrać

Co zamiast majonezu do sałatki coleslaw, aby była równie pyszna? Majonez to dla wielu składnik, którego wolą unikać. Wynika to przede wszystkim ze ściśle określonej diety bądź stanu zdrowia. Inni z kolei szukają po prostu lżejszej wersji dania. Doskonałą alternatywą będzie tutaj naturalny jogurt z sokiem z cytryny i przyprawami.

Zobacz też: Sos winegret: uniwersalny dodatek do wielu dań. Sekretem sosu jest dokładne połączenie składników

Więcej o: