Sezon na grilla trwa już od początku wakacji. Sprzyjająca pogoda sprawia, że wieczorem chętnie siadamy przy stole suto zastawionym mięsami i różnymi dodatkami. Kiełbaski zagryzamy chlebem lub pojedynczymi warzywami. Wiele osób nie może obejść się bez ketchupu, musztardy lub innego sosu. Jest jednak coś, co jeszcze bardziej urozmaici posiłek. To sałatki do grilla, które są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich smak idealnie skomponuje się z karkówką i boczkiem.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Sałatki do grilla - z awokado, szpinakiem i truskawkami
Składniki:
- dwie łyżki majonezu,
- 200 g truskawek,
- awokado,
- pół czerwonej cebuli,
- 50 g orzechów włoskich,
- 100 g sera feta,
- 300 g świeżego szpinaku,
- dwie łyżki oleju,
- dwie łyżki jogurtu naturalnego,
- szczypta soli, pieprzu i cukru.
Przepis:
- Przygotuj dressing z oleju, majonezu, jogurtu i przypraw.
- Cebulę pokrój w plasterki, truskawki w ćwiartki.
- Awokado obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Fetę pokrusz.
- Posiekaj orzechy.
- Połącz wszystkie składniki i polej je dressingiem.
Sałatki do grilla - z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- główka lodowej sałaty,
- opakowanie mozzarelli,
- pomidorki koktajlowe,
- pół czerwonej papryki,
- czerwona cebula,
- cztery łyżki ziaren słonecznika,
- dwie łyżki posiekanego koperku,
- cztery łyżki oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz.
Przepis:
- Warzywa umyj pod bieżącą wodą.
- Sałatę porwij na kawałki, pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w paseczki, a cebulę w piórka.
- Odcedź mozzarellę z nadmiaru wody.
- Włóż wszystkie składniki do miski i posyp je koperkiem.
- Podpraż słonecznik na suchej patelni i ostudź. Dodaj do warzyw.
- Zrób dressing z oliwy, soku z cytryny, musztardy i przypraw. Polej nim sałatkę.
Sałatki do grilla - z ananasem i warzywami
Składniki:
- puszka ananasa,
- dwa awokado,
- dwie małe cebule,
- czerwona papryka,
- trzy ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- dwie łyżki oliwy lub oleju,
- sól, chilli, pieprz.
Pokrój ananasa na małe kawałki. To samo zrób z awokado, cebulą i papryką. Dodaj sól, pieprz, chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolej połowę soku z ananasa oraz oliwę. Wymieszaj wszystkie składniki.
Sałatki do grilla - z cukinii
Składniki:
- 500 g młodej cukinii,
- czerwona papryka,
- mała cebula,
- pół pęczka koperku,
- trzy łyżki pestek z dyni,
- 120 g sera feta,
- cztery łyżki oliwy lub oleju,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz, ostra papryka (szczypta).
Przepis:
- Warzywa umyj pod bieżącą wodą i osusz je na ręczniku papierowym lub sitku.
- Cukinię i paprykę pokrój na kawałki, cebulę w drobną kostkę, a koperek posiekaj.
- Fetę pokrusz.
- Podpraż pestki dyni i wystudź.
- Do warzyw wlej oliwę (lub olej) oraz sok z cytryny. Sałatkę dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Po 30 minutach dodaj ser feta i pestki dyni. Wymieszaj.