Ciasta z sezonowymi owocami to najlepsze ciasta, jakie możemy zrobić. Kuszą swoim słodko-kwaśnym smakiem i wspaniałym zapachem. Przedstawiamy przepis na ciasto z czereśniami.
Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy
Przepis na ciasto z czereśniami. Jest banalnie prosty, a lista składników jest krótka
Jak przygotować ciasto z czereśniami? Robi się je ekspresowo, a lista składników nie jest długa. Jakich składników potrzebujemy do upieczenia ciasta?
Składniki:
- Pół kilograma mąki,
- 250 g margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- Pół szklanki cukru lub ksylitolu,
- Opakowanie cukru wanilinowego,
- Pół kilograma czereśni,
- Cukier puder.
Czereśniowe ciasto - pyszny deser dla każdego. Sposób przygotowania krok po kroku
Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by móc samodzielnie upiec ciasto z czereśniami. Zastosuj się do przepisu, a na pewno będzie smakowało obłędnie. Oto przepis krok po kroku.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sposób przygotowania:
- Margarynę rozpuść w małym garnku lub w kuchence mikrofalowej.
- Czereśnie umyj dokładnie i wydryluj. Następnie pozostaw je do osuszenia.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Do reszty składników dodaj rozpuszczoną margarynę i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Tortownicę bądź blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej przygotowaną masę. Na wierzchu ułóż czereśnie i delikatnie wciśnij je w ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez pół godziny.
- Ciasto odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.