-
Haps
-
Jak przygotować
- Dania z cukinii. Trzy proste przepisy, które warto przetestować w tym sezonie. Zachwycą domowników
Dania z cukinii. Trzy proste przepisy, które warto przetestować w tym sezonie. Zachwycą domowników
Dania z cukinii są pyszne i proste do przygotowania. Warto je więc dodać do swojego menu. To warzywo jest niezwykle uniwersalne, przygotujemy z niego m.in. placuszki, sałatki i tartę. Możemy też wykorzystać ją jako składnik ciasta.
Dania z cukinii to gwarancja dobrego smaku. Cukinia sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i tartach oraz ciastach. Mało tego, dzięki niej zwiększamy właściwości odżywcze posiłków. Wyższa jest podaż błonnika pokarmowego oraz witamin i soli mineralnych.
Zobacz wideo
Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Dania z cukinii. Placuszki z sosem czosnkowym na obiad
Składniki:
- 800 g cukinii,
- trzy jajka,
- 130 g mąki,
- proszek do pieczenia,
- pęczek pietruszki,
- dwie łyżki oleju,
- 150 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
- ząbek czosnku,
- 20 g koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis:
- Cukinię obierz i zetrzyj na sitku. Odstaw na 20 minut, a następnie odsącz nadmiar płynu.
- Warzywo wymieszaj z mąką, solą, pieprzem, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
- Masę smaż na rozgrzanej patelni z olejem.
- Zrób dip z czosnku przeciśniętego przez praskę, majonezu i jogurtu. Polej nim gotowe placuszki.
Dania z cukinii. Faszerowana z warzywami i serem
Składniki:
- duża cukinia,
- 1/5 czerwonej papryki,
- 1/5 żółtej papryki,
- pomidor,
- dwa ząbki czosnku,
- trzy łyżki startego sera, na przykład parmezanu,
- bazylia i oregano (najlepiej świeże),
- ostra papryka, sól, pieprz i czosnek granulowany (po szczypcie).
Przepis:
- Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek.
- Warzywa drobno pokrój. Dodaj bazylię i oregano oraz przyprawy.
- Cukinię dopraw solą i pieprzem. Na jej środek wyłóż farsz.
- Danie włóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
- Zapiekaj przez 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Dania z cukinii. Prosta tarta na każdą porę dnia
Składniki:
- cukinia,
- 1,5 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- pomidorki koktajlowe,
- kulka sera mozzarella,
- sześć plasterków sera,
- bazylia,
- sól.
Przepis:
- Połącz masło z mąką i wodą. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki lub innego chłodnego miejsca na 45 minut.
- Masę rozwałkuj i przełóż ją do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Podpiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Mozzarelle i cukinię pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół.
- Na tarcie poukładaj ser żółty, cukinię, pomidorki i mozzarellę. Wstaw do piekarnika na 30 minut.