Dania z cukinii. Trzy proste przepisy, które warto przetestować w tym sezonie. Zachwycą domowników

Dania z cukinii są pyszne i proste do przygotowania. Warto je więc dodać do swojego menu. To warzywo jest niezwykle uniwersalne, przygotujemy z niego m.in. placuszki, sałatki i tartę. Możemy też wykorzystać ją jako składnik ciasta.

Dania z cukinii to gwarancja dobrego smaku. Cukinia sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i tartach oraz ciastach. Mało tego, dzięki niej zwiększamy właściwości odżywcze posiłków. Wyższa jest podaż błonnika pokarmowego oraz witamin i soli mineralnych. 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Dania z cukinii. Placuszki z sosem czosnkowym na obiad

Składniki:

  • 800 g cukinii,
  • trzy jajka,
  • 130 g mąki,
  • proszek do pieczenia,
  • pęczek pietruszki,
  • dwie łyżki oleju,
  • 150 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • ząbek czosnku,
  • 20 g koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis:

  1. Cukinię obierz i zetrzyj na sitku. Odstaw na 20 minut, a następnie odsącz nadmiar płynu.
  2. Warzywo wymieszaj z mąką, solą, pieprzem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. 
  3. Masę smaż na rozgrzanej patelni z olejem.
  4. Zrób dip z czosnku przeciśniętego przez praskę, majonezu i jogurtu. Polej nim gotowe placuszki.

Dania z cukinii. Faszerowana z warzywami i serem

Składniki:

  • duża cukinia,
  • 1/5 czerwonej papryki,
  • 1/5 żółtej papryki,
  • pomidor,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy łyżki startego sera, na przykład parmezanu,
  • bazylia i oregano (najlepiej świeże),
  • ostra papryka, sól, pieprz i czosnek granulowany (po szczypcie).

Przepis:

  1. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek.
  2. Warzywa drobno pokrój. Dodaj bazylię i oregano oraz przyprawy. 
  3. Cukinię dopraw solą i pieprzem. Na jej środek wyłóż farsz.
  4. Danie włóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
  5. Zapiekaj przez 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Dania z cukinii. Prosta tarta na każdą porę dnia

Składniki:

  • cukinia,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kulka sera mozzarella,
  • sześć plasterków sera,
  • bazylia,
  • sól.

Przepis:

  1. Połącz masło z mąką i wodą. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki lub innego chłodnego miejsca na 45 minut.
  2. Masę rozwałkuj i przełóż ją do formy wysmarowanej tłuszczem.
  3. Podpiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  4. Mozzarelle i cukinię pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół.
  5. Na tarcie poukładaj ser żółty, cukinię, pomidorki i mozzarellę. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.