Dania z cukinii są pyszne i proste do przygotowania. Warto je więc dodać do swojego menu. To warzywo jest niezwykle uniwersalne, przygotujemy z niego m.in. placuszki, sałatki i tartę. Możemy też wykorzystać ją jako składnik ciasta.
Elena_Danileiko, istock.com
REKLAMA
REKLAMA
Dania z cukinii to gwarancja dobrego smaku. Cukinia sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i tartach oraz ciastach. Mało tego, dzięki niej zwiększamy właściwości odżywcze posiłków. Wyższa jest podaż błonnika pokarmowego oraz witamin i soli mineralnych.
REKLAMA
Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Dania z cukinii. Placuszki z sosem czosnkowym na obiad
Składniki:
800 g cukinii,
trzy jajka,
130 g mąki,
proszek do pieczenia,
pęczek pietruszki,
dwie łyżki oleju,
150 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
ząbek czosnku,
20 g koperku,
sól i pieprz do smaku.
Przepis:
Cukinię obierz i zetrzyj na sitku. Odstaw na 20 minut, a następnie odsącz nadmiar płynu.
Warzywo wymieszaj z mąką, solą, pieprzem, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
Masę smaż na rozgrzanej patelni z olejem.
Zrób dip z czosnku przeciśniętego przez praskę, majonezu i jogurtu. Polej nim gotowe placuszki.
Dania z cukinii. Faszerowana z warzywami i serem
Składniki:
duża cukinia,
1/5 czerwonej papryki,
1/5 żółtej papryki,
pomidor,
dwa ząbki czosnku,
trzy łyżki startego sera, na przykład parmezanu,
bazylia i oregano (najlepiej świeże),
ostra papryka, sól, pieprz i czosnek granulowany (po szczypcie).
Przepis:
Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek.
Warzywa drobno pokrój. Dodaj bazylię i oregano oraz przyprawy.
Cukinię dopraw solą i pieprzem. Na jej środek wyłóż farsz.
Danie włóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
Zapiekaj przez 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Dania z cukinii. Prosta tarta na każdą porę dnia
Składniki:
cukinia,
1,5 szklanki mąki,
100 g masła,
pomidorki koktajlowe,
kulka sera mozzarella,
sześć plasterków sera,
bazylia,
sól.
Przepis:
Połącz masło z mąką i wodą. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki lub innego chłodnego miejsca na 45 minut.
Masę rozwałkuj i przełóż ją do formy wysmarowanej tłuszczem.
Podpiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Mozzarelle i cukinię pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół.
Na tarcie poukładaj ser żółty, cukinię, pomidorki i mozzarellę. Wstaw do piekarnika na 30 minut.