Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Każdy będzie zachwycony drożdżówkami domowej roboty

Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki to sposób na tanie drożdżowe bułeczki. Są też zdrowsze i smaczniejsze. Jak je zrobić? Wypróbujcie nasz przepis - na pewno się uda.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Macie ochotę na drożdżówkę nadziewaną jagodami? Jeśli tak, to nie musicie lecieć do sklepu - możecie je zrobić samodzielnie. Mamy prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Potrzebne są tylko podstawowe produkty i trochę czasu. Zobaczcie sami.

Jagodzianki domowej roboty / zdjęcie ilustracyjneJagodzianki Rozkosznego podbijają sieć. "Najbardziej rozpustne w internecie"

Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki - składniki

Do zrobienia własnych drożdżowych bułeczek potrzebujesz poniższych produktów. Na pewno masz je w kuchni:

  • mąka pszenna - pół kilograma,
  • drożdże - 30 gramów (świeże) lub 15 gramów (suszone),
  • masło - 3/4 kostki,
  • mleko - szklanka,
  • jajko,
  • cukier - ćwierć szklanki,
  • jagody (świeże) - pół kilograma,
  • cukier puder - łyżka,
  • mąka ziemniaczana - jak wyżej,
  • żółtko do posmarowania ciasta.

Na kruszonkę:

  • mąka - pół szklanki,
  • cukier puder - 2 łyżki,
  • masło - ćwierć kostki.

Pamiętaj, aby do bułeczek mieć naprawdę świeże składniki, zwłaszcza drożdże. Dzięki temu ciasto bardzo ładnie rośnie i jest pyszne. Dobrym pomysłem jest wyjęcie składników 2-3 godziny przed robieniem ciasta, ponieważ produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Magda GesslerIle dużych jagodzianek Magdy Gessler zjemy za 20 złotych? Zero

Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki - przygotowanie

Zrobienie drożdżówek zacznij od zrobienia rozczynu z drożdży, łyżki cukru i dwóch łyżek mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia. Potem trzymaj się instrukcji:

  1. Wymieszaj pół szklanki mąki z ćwiartką kostki masła oraz dwiema łyżkami cukru pudru;
  2. Zagnieć masę na kruszonkę, przykryj i odstaw do lodówki;
  3. Wymieszaj mleko z masłem i cukrem. Podgrzej;
  4. Ubij białko jajka ze szczyptą soli na pianę, dodaj żółtko, ciepłą masę mleczną i zaczyn;
  5. Wyrób ręcznie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę;
  6. Jagody umyj i osusz na papierowym ręczniku. Suche owoce wymieszaj delikatnie z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Dzięki temu nie będą wypływały z ciasta;
  7. Ciasto podziel na części, z każdej zrób bułeczkę i nadziej farszem owocowym. Tylko nie przesadź z ilością, bo bułeczki będą pękały. Zlep jak pierogi;
  8. Ułóż bułeczki na blasze (miejscem łączenia do dołu), posyp kruszonką, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w temperaturze 180 st. C przez około kwadrans.

Smacznego!

Więcej o: