• Link został skopiowany

Ten przepis zmienia czosnek w kiszoną perełkę. Zrób raz, a zawsze będziesz mieć słoik w zapasie

Naturalny, tani i pełen mocy. Kiszony czosnek to prosty sposób na wsparcie odporności. Już po dwóch tygodniach można cieszyć się jego właściwościami. A najlepsze jest to, że zrobisz go samodzielnie, bez specjalnych umiejętności.
Kiszony czosnek
iStock

Zamiast kolejnego słoika ogórków - czas na coś nowego. Kiszony czosnek to naturalny antybiotyk, który wzmacnia organizm i wspiera florę bakteryjną jelit. Już wieki temu doceniano właściwości zdrowotne czosnku. Stosowano go w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych oraz jako środek przeciwpasożytniczy. Jego główną zaletą jest działanie antybiotyczne oraz probiotyczne. Hamuje rozwój bakterii i grzybów, działa przeciwwirusowo, antymiażdżycowo, przeciwalergicznie oraz przeciwnowotworowo. Wspomaga układ odpornościowy i oddechowy oraz bardzo korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Co więcej, kiszony czosnek jest niezwykle prosty do przygotowania i może długo stać w spiżarni.

Kiszony czosnek - przepis na domową bombę witaminową

Składniki:

  • 10 główek czosnku,
  • 2 liście chrzanu lub korzeń chrzanu,
  • łyżeczka gorczycy,
  • łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • łodygi i nasiona kopru (lub tymianku),
  • 3 plastry cebuli,
  • 1 ostra papryczka (można pominąć jeśli nie lubi się ostrych smaków),
  • 2 litry wody,
  • 100 ml soli.
Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Jak zrobić domowy kiszony czosnek?

  1. Na dno słoika wkładamy liście chrzanu lub korzeń chrzanu, plaster cebuli, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i ostrą papryczkę.
  2. W słoikach dość ciasno upychamy podzielony na ząbki, obrany czosnek.
  3. Wodę z sola zagotowujemy.
  4. Zalewamy czosnek gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty.
  5. Zamykamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia.
  6. Po ok. 10-14 dniach kiszony czosnek będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

Kiszony czosnek można poddać procesowi pasteryzacji, dzięki czemu nie trzeba będzie przechowywać go w chłodnym miejscu. W momencie podgrzewania traci on jednak znaczną część witamin i właściwości zdrowotnych, dlatego nie jest to polecany zabieg.

Mimo to, jeśli preferujemy spasteryzowany czosnek to po 2-4 tygodniach wstawiamy słoiki do garnka i gotujemy przez 10-15 minut, aż przestaną unosić się bąbelki. Chodzi o przerwanie procesu kiszenia. Po tym czasie słoiki schładzamy i wstawiamy do spiżarki lub szafki, w której będziemy je przechowywać. Nie powinny by one wystawiane na promienie słoneczne. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: