Zamiast kolejnego słoika ogórków - czas na coś nowego. Kiszony czosnek to naturalny antybiotyk, który wzmacnia organizm i wspiera florę bakteryjną jelit. Już wieki temu doceniano właściwości zdrowotne czosnku. Stosowano go w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych oraz jako środek przeciwpasożytniczy. Jego główną zaletą jest działanie antybiotyczne oraz probiotyczne. Hamuje rozwój bakterii i grzybów, działa przeciwwirusowo, antymiażdżycowo, przeciwalergicznie oraz przeciwnowotworowo. Wspomaga układ odpornościowy i oddechowy oraz bardzo korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Co więcej, kiszony czosnek jest niezwykle prosty do przygotowania i może długo stać w spiżarni.
Składniki:
Kiszony czosnek można poddać procesowi pasteryzacji, dzięki czemu nie trzeba będzie przechowywać go w chłodnym miejscu. W momencie podgrzewania traci on jednak znaczną część witamin i właściwości zdrowotnych, dlatego nie jest to polecany zabieg.
Mimo to, jeśli preferujemy spasteryzowany czosnek to po 2-4 tygodniach wstawiamy słoiki do garnka i gotujemy przez 10-15 minut, aż przestaną unosić się bąbelki. Chodzi o przerwanie procesu kiszenia. Po tym czasie słoiki schładzamy i wstawiamy do spiżarki lub szafki, w której będziemy je przechowywać. Nie powinny by one wystawiane na promienie słoneczne.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!