Przepis na ciasto na pierogi z jagodami. Będzie idealne, ale użyj odpowiedniego typu mąki

Przepis na ciasto na pierogi jest bardzo prosty i zawiera jedynie cztery składniki. Jednak jeśli chcemy mieć pewność, że nasze ciasto będzie perfekcyjne, warto zadbać o odpowiedni typ mąki. Najlepsze pierogi, nie tylko z jagodami, wychodzą z mąki o typach niższych niż 650.
Zobacz wideo

Przepis na ciasto na pierogi z jagodami nie różni się od przepisu na pierogi z farszem z ziemniaków, grzybów czy truskawek. Zawsze warto jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach - po pierwsze o mące z odpowiedniego przemiału oraz o gorącej wodzie. Jeszcze jedna rzecz jest bardzo ważna, a mianowicie jajko. Jajka nie używamy. Chyba że chcesz, żeby twoje ciasto na pierogi było twarde i uciekało spod wałka.

Cukinia na zimęCukinia marynowana na słodko-kwaśno - sałatka o smaku lata na zimne dni

Przepis na ciasto na pierogi z jagodami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (typ 500 będzie idealny)
  • 200 ml wrzącej wody
  • szczypta drobnoziarnistej soli
  • ok. 30 g masła

Dodatkowo: 150 g jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pierogi z jagodami - sposób wykonania

  1. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę wymieszaną z solą.
  2. Wrzątek wlej do szklanki i dodaj masło. Stopniowo dodawaj wodę do mąki i mieszaj, najpierw łyżką, żeby się nie oparzyć, następnie zacznij zagniatać dłońmi.
  3. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, uformuj z niego kulę i przykryj ściereczką. Pozostaw na 15 minut, by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz. Opłukane i oczyszczone jagody przełóż do miski i zasyp je mąką ziemniaczaną. Możesz także dodać łyżkę cukru pudru, jeśli lubisz słodszą wersję.
  4. Po upływie kilkunastu minut przełóż ciasto na stolnicę i podziel je na części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. 
  5. Na każde kółeczko połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc ozdobną falbankę.
  6. Pierogi wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia.

Tych potraw nie znosiliśmy jako dzieciNajgorsze smaki z dzieciństwa. "Sam zapach przyprawiał o mdłości"

Takie pierogi smakuje najlepiej ze śmietaną lub lekko oprószone cynamonem. Jeśli chcesz zjeść najlepszy letni obiad, pierogi z jagodami będą idealnym pomysłem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: