Czym właściwie jest tort dakłas? Dziwna nazwa nie ma oczywiście polskiego pochodzenia. Tyle tylko, że oryginalne francuskie słowo ''dacquoise'' rodzi dość dużo nieporozumień odnośnie jego wymowy. Nawiązuje ono do francuskiego miasteczka Dax, które tradycyjnie jest miejscem powstania tego słodkiego dania.
Ten tort bezowy ma z pewnością dość długą historię, której początki nikną jednak gdzieś w mroku dziejów. Obecnie obstawia się, że pierwsze takie łakocie pojawiły się na stołach w XVII w. Pewne jest, że ten tort bezowy stał się niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii pod koniec XVIII stulecia. Prawdopodobnie zawędrował tam wraz ze francuskimi migrantami, którzy opuścili swój kraj z powodu rewolucji.
Tort dacquoise to w klasycznej wersji bezowe blaty z migdałami lub orzechami laskowymi, które przekłada się bitą śmietaną. Od dziesięcioleci tę klasyczną wersję modyfikuje się jednak na różne sposoby. Przykładem może być marjolaina, gdzie krem bezowy został zastąpiony czekoladowym. Powstało też wiele wersji z owocami. Jedna z nich nakazuje posłużenie się nadzieniem czekoladowym z wiśniami w rumie.
Jak zrobić tort bezowy dakłas? Przepis może oczywiście występować w wielu wersjach choćby z uwagi na różnice co do rodzaju wykorzystanego kremu. Na szczęście przygotowanie takich słodyczy wcale nie musi być trudne. Pamiętajmy, że dakłas był przygotowywany już dziesięciolecia temu przez proste francuskie gospodynie.
Podstawowymi składnikami na blaty bezowe będą tutaj:
Należy zacząć od bardzo mocnego ubicia białek ze szczyptą soli. Dodaje się do nich z czasem cukier wciąż ubijając. Na końcu do masy wędruje ocet i mąka ziemniaczana. Gdy masa jest już gotowa, dodaje się do niej drobno siekane daktyle i orzechy włoskie. Całość trzeba wymieszać.
W tym czasie warto już rozgrzewać piekarnik do temperatury 160 stopni C. Blachę wykłada się papierem. Na papierze trzeba odrysować okręgi o średnicy 20 cm. Podzieloną na dwie części masę trzeba przełożyć do okręgów. Na końcu całość należy wyrównać.
Pieczenie odbywa się przez 5 minut w temperaturze 160 stopni C. Następnie trzeba ją zmniejszyć do 120 stopni C i piec jeszcze półtorej godziny. Po upieczeniu blaty muszą odczekać do całkowitego wystygnięcia.
Jak zrobić krem do dakłasa, który zachwyci wszystkich wspaniałym smakiem? Niezbędne będą:
Kawę trzeba zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku i zaczekać do ostygnięcia. Serek mascarpone i kajmak łączy się ze sobą do powstania jednolitej masy. Następnie dodaje się śmietankę i cukier, ciągle ubijając. W następnym kroku trzeba delikatnie wlać kawę. Na końcu dodaje się orzechy i daktyle.
Jak udekorować tort bezowy dacquoise z daktylami? Wystarczy do tego łyżka masy kajmakowej połączona z łyżeczką ciepłej wody, kakao i cukrem pudrem. Dodatkami będą suszone daktyle i orzechy włoskie.
Masę z wodą wykorzystujemy do polania blatów przełożonych kremem. Puder, kakao, orzechy i daktyle służą do dekoracji.
Zobacz też: Szybka karpatka bez pieczenia. Jak wykonać ją w kilka minut? Potrzebny jest pewien składnik